Új úton a Sajó-völgyben

Ternyák Csaba kiemelte: hiszi, hogy a Szentlélek vezette, amikor felajánlotta a plébániát a szaléziaknak, s egyben lemondott az egyházmegyének felkínált gimnáziumról a rend javára. Bízik benne, hogy döntése nyomán a Lélek ebben az esetben is a megújulás útjára vezeti az egyházat.
   
– Az érsek úrral egyetértettünk abban, hogy így teljesebb evangelizációs küldetést lehet megvalósítani Kazincbarcikán – mondta Manjooran Simon szalézi tartományfőnök. – A szaléziaknak ott a helyük, ahol sok a szegény, hátrányos helyzetű fiatal. Erre a lépésre az is felbátorított bennünket, hogy mindig nagy szeretettel fogadták itt a rendet. Most négy fiatal szalézi fog dolgozni Kazincbarcikán, munkájukat pedig a káplán és egy szalézi jelölt segíti majd.
   
Vitális Gábor a szalézi tartományfőnök vikáriusa, azaz helyettese, egyben az ifjúsági és hivatáspasztorációs ügyek megbízottja is, ami a szalézi munkában kiemelkedő feladat, hiszen küldetésük címzettjei a fiatalok. Sokan ismerik őt az Óbudán kezdeményezett „Reggeli” program kapcsán, amelynek keretében az éhesen iskolába induló gyerekeket meghívta reggelire, és uzsonnacsomagot is készített nekik. Ő szervezi a szalézi lelkigyakorlatokat a fiatalok és serdülők számára, a szalézi ifjúsági vezetők – animátorok – képzését, az ifjúsági találkozókat, és kapcsolatot tart a határainkon túli szalézi ifjúsági szervezetekkel.
   
Számos terve, ötlete van, amelyek megvalósításánál a kazincbarcikai ifjúságra is számít. Szeretné megismertetni a hozzá tartozó települések hívő közösségével a szalézi lelkiséget és a rend alapítóját, Bosco Szent Jánost. Azon lesz, hogy mindenki otthon érezze magát minden rábízott templomban. Ígéri, ajtaja mindig nyitva áll majd azok előtt, akik felkeresik.
   
Szeptembertől a plébánián kívül két középiskolának is a szalézi rend lesz a fenntartója Kazincbarcikán: a Don Bosco Szakközépiskola mellett, ahol elsősorban cigány, hátrányos helyzetű, problémákkal küzdő fiataloknak adnak esélyt tanulmányaik befejezésére, a Ságvári Endre Gimnázium működtetését is vállalták, amely szeptember 1-jétől Szalézi Szent Ferencnek, a Szalézi Társaság védőszentjének és névadójának nevét veszi majd fel.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .