Új kápolna a győri megyei kórházban

A szentmisén Németh László általános püspöki helynök, Benkó Attila győri kórházlelkész, Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa, valamint Berkes Gyula győr-nádorvárosi plébános koncelebrált.
Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa a köszöntőjében arról beszélt, mit jelent a kórház életében az új kápolna. Hangsúlyozta, ez a hit megélésének helyszíne, s „nagyon gyakran vagyunk abban a helyzetben, amikor a lélek ápolása többet jelent, mint amit mi, orvosok tudunk tenni”.
Veres András a köszönetét fejezte ki a kórház igazgatói testületének, hiszen a kápolna kialakítására ők adtak engedélyt. Hangsúlyozta azt is, hogy igen méltó helyet találtak e célra.
„Olyan helyen vagyunk, amely vágyaink, reményeink és hitünk szerint a kegyelem forrásának helyszíne lesz” – fogalmazott a főpásztor, majd hozzátette: nem Istennek van szüksége a kápolnára, hanem az embereknek. A kórház sajátos hely, hiszen olyan életállapotba került testvéreink tartózkodnak itt, akik betegségük miatt elgondolkodnak az élet nagy kérdéseiről. Amikor már nem a földi dolgok érdeklik az embert, hanem a saját sorsa, akkor a Teremtőbe kapaszkodik, felé fordul. A kórházi betegek ebben a kápolnában alkalmat találnak rá, hogy Istenben megbékélésre, nyugalomra leljenek, és életüket képesek legyenek felajánlani az életet adó Istennek.
Elmélkedésében Veres András Kopp Máriát idézte: „a hívő ember gyorsabban gyógyul”, mert csodatevő erejével a teremtő Isten valóban gyógyít. Azonban nem csak a betegeknek van szükségük a kápolnára. Azok az orvosok, ápolók és kórházi dolgozók, akik komolyan veszik a hivatásukat, sokszor érezhetik szükségét, hogy leboruljanak a Teremtő előtt és imádkozzanak. Egy kórházban naponta találkozni kell a halállal. E súlyos lelki terhet viselők itt békére lelhetnek.
Az elbocsátó áldás alkalmával Veres András megemlítette, hogy a katolikusok nagy jelentőséget és kegyelmi gazdagságot tulajdonítanak az újmiséknek, s ehhez hasonlóan azoknak a helyeknek is, ahol először ünnepelnek szentmisét, mint most a győri kórház kápolnájában. „Vigyük magunkkal e kegyelmeket, és osszuk meg a szeretteinkkel!” – kérte a szertartás résztvevőit a főpásztor.
Az ünnepi szentmisén jelen volt Szemerei János evangélikus püspök, valamint a Református Egyház képviselői is, akik hálájukat fejezték ki a kápolna kialakításáért.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .