A magyar szentek és boldogok ünnepe Rómában

A kápolnát eredetileg Kármel­hegyi Boldogasszony tiszteletére szentelték. Titulusa akkor változott meg, amikor Prokop Péter pap festőművész két évvel az 1956-os forradalom leverése után kifestette. Az akkor Rómában élő emigráns magyar papok ugyanis ezen a módon is sorsközösséget akartak vállalni az otthoniakkal. A kápolnának van egy olyan, szintén Prokop Péter által készített falfestménye is, amely az ismertebb magyar szenteket ábrázolja.
Idén a magyar mindenszentek ünnepi zsolozsmáját az intézet rektora, Németh Norbert vezette.
Az ünnepi ebéden részt vettek a szentszéki hivatalok, a pápai egyetemek, a társkollégiumok és a magyar intézmények képviselői, többek között Angelo Acerbi címzetes érsek, aki a rendszerváltás után hazánk első apostoli nunciusa volt. Az eseményen ott volt Habsburg-Lotharingiai Eduard főherceg, Magyarország szentszéki nagykövete, aki első beosztottjával, Érszegi Márk Auréllal érkezett. Jelen volt továbbá Kovács Ádám Zoltán, hazánk olaszországi nagykövetségének vezetője is, akit titkára, a politikai ügyek referense, Róth Márton kísért el az ünnepi alkalomra.

Forrás és fotó: PMI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .