Új írások Mindszenty Józsefről

A főpap életének mozzanataival kapcsolatban rövid összefoglalásokat olvashatunk és a szerző vonatkozó műveire utalásokat. Az ízig-vérig pedagógus hajlamú professzor – saját szavai szerint – „sajátos meditációra serkentő,ugyanakkor szórakoztató időutazásra” hívja érdeklőd– „tanítványait”.

Somorjai Ádám OSB: Mindszenty bíboros követségi levelei az Egyesült Államok elnökeihez. 1956–1971. METEM, 2011. A nyolcszáz oldalas kötet a dokumentumok magyar fordítását és az eredeti dokumentumokat tartalmazza. „Mi indokolta azt, hogy a bíboros szinte szünet nélkül bombázta az amerikai vezetést beszámolóival, javaslataival, kéréseivel? Ez lesz a kérdés a kutatás számára, és talán nem vetjük el nagyon a sulykot, ha válaszként megkockáztatjuk: hazafias elkötelezettsége, népéért érzett felelősségérzete volt az elsődleges indok, amely közjogi helyzetéből is fakadt, hiszen magát mindvégig az ország első közjogi tényezőjének tekintette” – olvashatjuk a bevezetésben.

Somorjai Ádám bencés professzor a Magyar Szemle 2011. augusztusi számában arra a kérdésre keresi a választ: Miért hagyta el Mindszenty bíboros az amerikai nagykövetséget? A szerző kutatásai során találta meg azt a két, itt közölt levelet, amit a bíboros 1969. május 13-án és 1970, szeptember 8-án írt emlékiratai kiadása ügyében – König bíboros közvetítésével – Mons. Sabo Jánoshoz South Bendbe. Ezzel megszegte a menedékhelyzetének előírását, és ezzel elindította azt a folyamatot, amely végül is külföldre távozásához, „élete legnagyobb áldozatának vállalásához” vezetett. Emlékiratainak kiadását ekkor minden más megfontolás elé helyezte.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .