Nincsenek rossz gyyerekek

A kanadai író, Mike Mason lányának, Heathernek ajánlott könyvében azt boncolgatja, mire is tanítanak bennünket a gyerekek, milyen az igazán jó szülő-gyerek kapcsolat. Mégsem szülői kézikönyv ez, olyan talán nem is létezik, hiszen mindenkinek magának kell megtalálni a kulcsot gyermekéhez. De ha ilyen mélyen személyes, sokszor már-már vallomásos történeteket olvashatunk, mint e kötetben, talán könnyebben megoldható a feladat.

A szerző huszonhat fejezetben követi nyomon lánya életének első tizenkét és fél évét. Emlékek, naplórészletek és töprengések váltakoznak, az író legbensőbb érzéseit és gondolatait ismerhetjük meg: az apaság élményéről, a nehéz pillanatokról, az isteni kegyelemről, saját gyermeki énjének újrafelfedezéséről. Mindenki számára más az út. A zsarnokoskodónak a szelídséget kell megismernie az elégedettnek és jóllakottnak az éhséget és a szomjúságot. Aki élénk és örök optimista, talán a szomorúságban találja meg a gyermekiséget, míg az, aki mindig másokat szolgál és rendkívül kötelességtudó, a gyermekiséget az önmagára szánt időben fedezheti fel.

Csak úgy válhatunk igazán jó szülőkké, ha a gyermeki hitben növekedve időnként elfelejtjük valódi életkorunkat. „Magunkban semmik vagyunk, minden fény a kapcsolatainkon keresztül kezd világítani. Nem engedelmeskedhetünk Jézus szavának, hogy váljunk gyermekivé, anélkül, hogy szeretnénk egy gyereket.” Jól szeretni viszont nem könnyű. Sok a munka, hol a konyhába rohanunk, máskor vasalni, takarítani kell, vagy épp füvet nyírni, s olyankor egyetlen rövid szóval belegázolunk gyermekünk lelkébe: majd. Később, egyszer, valamikor. Ám a tennivaló sosem fogy el, s a fű is egyre nő… Újabban, amikor lányom kártyázni hív, vagy arra kér, hogy építsünk karámot a játék lovaknak a szőnyegen, e kötet záró mondatai jutnak eszembe: „Miért ne feledkezhetnénk el a kötelességekről, a ránk nehezedő nyomásról, a teregetnivalóról, a nyomós indokokról és minden egyéb felnőttes aggályunkról? Miért ne rúghatnánk le a cipőnket most rögtön, hiszen szent a talaj, ahová lépünk, amikor gyerekeink mellé kuporodunk.”

(Mike Mason: A gyerekek misztériuma. Harmat Kiadó, Budapest, 2011. 244 oldal, 2900 Ft. Megvásárolható az Új Ember könyvesboltjaiban.)
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .