Új ciszterci apát benedikálása Zircen

Az új apát kinevezése napján, július 13-án megkapta a megerősítést a választást elnöklő Mauro Giuseppe Lepori ciszterci generális apáttól. A mindenkori zirci apát egyúttal a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának prézes apátja is, így Bernát apát ezt a szolgálatot is ellátja.
A Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának elöljárói közül a benedikálás ünnepi eseményén részt vett Peter Verha­len OCist dallasi apát és Horváth Olga kismarosi apátnő, továbbá magyar és külföldi ciszterci testvérek, nővérek, a hazai szerzetesrendek képviselői, a Veszprémi és a Pécsi Egyházmegye papságának képviselői, valamint a ciszterci intézmények igazgatói, kollégái és diákjai.
A benedikálás szertartása a szentmise áldozati részében, az evangélium után következett. Marton Bernát perjel és Szkaliczki Örs a generális apáthoz vezették és bemutatták a megválasztott új apátot.
Homíliájában Mauro Giuseppe Lepori OCist emlékeztetett arra, hogy Szent Benedek szerint az apát a közösség atyja. A Regula második fejezete alapján az apát atyaságának modellje Krisztus. Egy apát tehát arra hivatott, hogy életet adjon a testvéreinek, miként Krisztus tette. Jézus azért lett emberré, hogy arcában, amelyen Isten egész fényessége felragyog, megláthassuk ezt a misztériumot. A Jó Pásztor képe Krisztus atyaságának ikonja, mert élete odaajándékozásának, szeretetének képe, amely minden homálytól mentesen feltárja nekünk az Atya szeretetét. Krisztus atyaságának alapvető jellemzője, hogy nemcsak az életet adja nekünk, hanem a saját életét is odaadja értünk – hangzott el a prédikációban.
A szertartáson zenei szolgálattal közreműködött a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Laudate kórusa Havai Gábor karnagy vezetésével, a zirci városi vegyes kórus, valamint Kapitány Dénes orgonaművész.

Forrás és fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .