Tömegeket vonz a stációs templomjárás

A főpásztor a Rómából magával hozott hagyományt még azon esztendőben meghonosította, amikor a szombathelyi egyházmegye kormányzását átvette. A környékbeli hívek pedig azóta a nagyböjt szerdáin és péntekjein, a kora reggeli órákban, tömegesen templomról templomra zarándokolva, lelki oázisként élik át a stációs szentmiséket.

Az egyházközségek csoportjait megmozgató bűnbánati alkalmak évezredeket átfonó, mély gyökerekből táplálkoznak, s napjainkban is magával ragadó erővel bírnak. Ugyanakkor a zsúfolásig megtelt templomok a katolikus hívők összetartozását, és jelentőségét demonstrálják a XXI. századi határszéli város közéletében.

„Világunkban nagy szükség van a közös bűnbánatra, az engesztelésre, s e vezeklés az egyház egységét is hivatott erősíteni” – hangsúlyozta Veres András, majd a régmúltbeli szokásokat felelevenítve fejtette ki, hogy a keresztény ősök, a helyi püspök vezetésével végigjárt stációs zarándoklataikkal adták tudtul a társadalomnak, hogy bár a mindennapokban kis közösségekre oszlanak, ám közös bűnbánati cselekedeteikben éppoly egységesek, mint maga az egyház.

Az elődök nagyböjti vezeklésének örökségéhez immár harmadik esztendeje csatlakozó szombathelyi hívek lelkesedése ugyancsak kifogyhatatlan, hiszen a belvárosi, illetve a település legtávolabbi pontjain álló templomok látogatottsága között nem érzékelhető különbség. Mindenütt teltház fogadja az utolsók között érkezőket, s mindenhol érződik, hogy az egybegyűltek a lelki megtisztulás vágyának lelkületével készülnek az emberiség megváltásának ünnepére. A legidősebb korosztálybeliek számára ilyenkor az 1940-es évek emlékei örömtelien idéződnek fel, hiszen akkoriban, minden vasárnap hosszú menetben tódultak ki az emberek a kis templomok szűk kapuin.

„Bízom benne, hogy miként az előző években, az idén is sokan leszünk együtt, és hűségesek maradunk abban, hogy segítsük egymást imádságainkkal, áldozatvállalásainkkal, böjtjeinkkel a krisztusi életben való megújulásban. Ajánljuk mindezt önmagunkért, de még inkább szeretteinkért, hogy a nagyböjt mindannyiunk számára valóban meghozza gyümölcsét, s a bűnbánatban mindnyájan újjászülessünk!”- bocsátotta útjára az első nagyböjti zarándoklat közösségét a megyés főpásztor, aki az idén is gyalogosan keresi fel a város mind a tizenhárom stációs templomát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .