Hirdessük az Örömhírt…

A program szervezésében aktívan részt vettek a családpasztorációs munkacsoport tagjai, élükön az egyházmegye papi családreferensével, Mód Miklós devecseri plébánossal, valamint a helyi családközösség és karitászcsoport tagjai. Az egyházmegye családpasztorációjáért dolgozó munkatársai minden évben egy jelmondatot választanak, a köré fűzik fel éves tevékenységüket. Idén e központi gondolat: Hirdessük az Örömhírt erővel, Szentlélekkel és meggyőződéssel. A keresztény családok evangelizációs munkája különösen sürgető napjainkban, nagy szükség van a hiteles tanúságtételekre a mindennapi életben. A lelkinap is ezt szolgálta, illetve megerősítette a családokat ebben a küldetésben. Amint XVI. Benedek pápa is kiemelte nagyböjti üzenetében: fontos, hogy minden családban és közösségben megéljük a nagyböjtöt, mert ezáltal tudjuk megerősíteni lelkünket, és megnyitni szívünket Isten és a felebarátaink felé.

A lelkinapon Csókay András idegsebész tartott előadást. Tanúságtételében kiemelte: ne zárjuk magunkba az örömhírt, a legkülönfélébb helyeken, legalább érintőlegesen beszélni kell róla. Istenre nem csak a magánéletünkben van szükségünk. „Párbeszédet kell folytatni azokkal, akik elfordultak az evangéliumtól. Emberi erővel az indulatok levezetése nagyon nehéz. Csak Isten segítségével, kreativitással, belső érzelmi gazdagsággal lehet leküzdeni. Mindez lassú folyamat. Az a lényeg, mindig tegyünk be egy téglát a megtérés falába. Így valósulhat meg az ország szellemi ébredése, amely az egyház és a civil szervezetek aktív közreműködésével lehetséges.”

Az előadás utáni fórumon a résztvevők kézbe vehették az egyházmegye családpasztorációs folyóiratának, a Családunk újságnak frissen elkészült példányát is. A lap igyekszik választ adni családok problémáira, segít a gyereknevelésben, párkapcsolati nehézségekben. Kiemelten foglalkozik a szolidaritással, amely a keresztény családok válasza lehet a gazdasági válságra.

A családokért felajánlott szentmisét, amelyen az egyházmegye több diakónusa is koncelebrált, Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be. Minden helyen és sokféle módon evangelizálhatunk – utalt szentbeszédében az esztendő mottójára -, megszentelhetünk bármilyen, akár egy sporttevékenységet is.

A résztvevők a Családpasztorációs Iroda által működtetett Lelki Egészség Szolgálat helységeiben megtekintették A gyógyító Jézus című kiállítást. A program zárásaként pedig az érdeklődők bejárták a Jézus-ösvény állomásait. A zarándokút a Somló környékét járja körbe, bemutatja a szentföldi emlékhelyeket, idézve Jézus életét a születéstől a kereszthalálig.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .