Tíz éve kapott basilica minor címet a máriagyűdi templom

Fotó: Loósz Róbert

 

Magyarország egyik legősibb kegyhelyére, Máriagyűdre a környező országokból is sokan zarándokolnak, nemcsak Mária-ünnepeken, hanem egész évben. Mayer Mihály megyéspüspök 2005-ben
II. János Pál pápához fordult azzal a kéréssel, hogy a Pécsi Egyházmegye területén található kegyhely templomát emelje basilica minor rangra. A cím odaítéléséről végül tíz évvel ezelőtt a lengyel pápa utóda, XVI. Benedek döntött. A basilica minor címben az adott templomnak az Egyházhoz és a pápához fűződő különleges viszonya fejeződik ki: zászlóin, pecsétjein használhatja a pápai szimbólumot, az egymást keresztező kulcsokat. A hívők, akik az év bizonyos napjain liturgikus ünnepen vesznek részt az e címet viselő templomban, vagy elmondják a Miatyánkot és a Hiszekegyet, a szokásos feltételek teljesítése mellett teljes búcsúban részesülnek. Udvardy György pécsi megyéspüspök a jubileumi szentmise homíliájában az Egyház ajándékának nevezte a szentségekben és a közös ünneplésben rejlő lehetőségeket. „Tagjai vagyunk az Egyháznak. Élhetünk a szentségekkel, hallgatjuk az Atya tanítását, és ez különleges jelentőséggel bír” – mondta a főpásztor. Hangsúlyozta, hogy mióta a kegytemplom basilica minor rangra emelkedett, nőtt a zarándokhelyhez kötődő teljes búcsúk száma. „Kaptunk a Szentatyától még egy alkalmat, amikor, ha megbánjuk bűneinket, és őszintén kifejezzük, hogy szakítani akarunk rossz szokásainkkal, visszanyerhetjük lelkünk szabadságát, és mentességet kaphatunk az életünkben elkövetett bűneinkért járó büntetés alól. Az Egyház óriási ajándéka ez. Éljünk vele!”
„Fontos, hogy a kegyhelyen a bűnbocsánat szentségében mindenkinek módja legyen megszabadulni bűneitől, hogy a megtisztult lélek örömével térhessen haza. Ugyanilyen lényeges azonban az is, hogy ami a templomban elhangzik, az a ma emberéhez szóljon, és az Egyház tanításának bizonyosságait fejtse ki” – fogalmazott homíliájában Udvardy György püspök.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .