„Ti adjatok nekik enni…”

Napjainkban különösen nagy szükség van arra, hogy összefogjunk és segítsük egymást. Beer Miklós püspök ezért indította el a váci egyházmegyében a „Karolj fel egy családot!” elnevezésű programot, amelynek keretében a nehéz helyzetbe került embereknek, családoknak nyújtanak anyagi és lelki segítséget más családok.

Az ötlet már tavaly megszületett, s Beer Miklós püspök a karácsonyi éjféli misén beszélt először a kezdeményezésről. A megyés püspök azóta is több helyen szólt erről a programról, most a húsvéti ünnepek alatt is – s egyre több pozitív visszajelzés is érkezik, hogy a felhívás kapcsán megmozdultak az emberek.
– Pár hónappal ezelőtt egy valamikori osztálytársamról megtudtam, hogy adósságcsapdába kerültek, és értesítették őket, hogy elárverezik a házukat – mondta el Beer Miklós. – Barátaimmal összefogtunk, közösen kifizettük az adósságukat, így megmenekültek az utcára kerüléstől. A hírekből számos hasonló helyzetbe került családról értesülünk nap mint nap. A program egyszerűen arra hív, hogy aki teheti, valamilyen módon segítsen egy nehéz helyzetbe került családon, csak egyen, amelyet a rokoni, baráti körből vagy a munkahelyéről ismer. A segítség lehet anyagi, de ugyanilyen fontos, hogy lelki válságukban is embertársaink mellett álljunk.

Sokszor nem kell sok: néha elég, ha csak meghívjuk a másikat egy beszélgetésre, ha meghallgatjuk őt, ha segítünk a gyermeknevelésben jelentkező problémákon, ha elhívjuk a gyerekeket egy kirándulásra.
– Hallottam olyanról, és nagyon szép példának találom, hogy egy család ténylegesen odaadja a nyaralóját egy-két hétre egy másik családnak. Azt hiszem, mindnyájunknak van lehetőségünk, hogy segítsünk egymáson – emelte ki a püspök. – S a hitüket gyakorló családok most számot vethetnek azzal, vajon csak a megmaradtból adnak, vagy le tudnak-e mondani valamiről embertársaik javára. Nagy öröm, hogy máris milyen sokan megmozdultak a program hatására, így például Nagymaroson, Salgótarjánban, Gödön, Vácott és az egyházmegye számos más pontján is. Nagyon remélem, hogy még nagyobb visszhangja lesz a kezdeményezésnek. Fontosnak tartom, hogy napi beszélgetéseink során tegyük fel a kérdést: miben, hogyan tudunk egymásnak segíteni. Ne várjuk meg az intézményes megoldásokat. Jézus azt mondja a kenyérszaporításkor: „Ti adjatok nekik enni.” A jó szív talál megoldást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .