Ferences káptalan Assisiben – és Szegeden

Ez volt az első ilyen találkozó, amelyet a négy ferences család (a kisebb testvérek, a kapucinusok, a minoriták és a szabályozott harmadik rend) tagjai közösen szerveztek, amellyel a már eddig is meglévő spirituális egység elmélyítésére törekedtek. A ferences rendi család világszerte hatszázezer tagot számlál.

A „gyékényes káptalan” kifejezés eredete egészen a rend kezdetéig nyúlik vissza, amikor Ferenc összehívta a testvéreket, hogy eléjük terjessze Reguláját. Követői 1221. május 30-án olyan nagy számban gyűltek össze Assisiben, hogy szűknek bizonyult a kolostor. Ezért a testvérek a környező mezőkön, gyékény- és zsúptetők alatt szálltak meg. A „gyékényes káptalan” a mai szóhasználatban a ferences család olyan összejövetelét fejezi ki, amelyen nem hoznak fontos döntést. Most a rend alapításának 800. évfordulóját ünnepelték. III. Ince pápa ugyanis 1209-ben hagyta jóvá Szent Ferenc Reguláját.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány a korábbi két hazai ferences provincia 2006-ban történt egyesülését követően első választókáptalanját április 14. és 17. között tartotta Szegeden. A 112 fős tartomány tagságát képviselő 29 szerzetes elsődleges feladata az új vezetőség megválasztása volt. A káptalan ismét tartományfőnökké választotta Magyar Gergelyt, helyettese Orosz Lóránt lett. A tartományi tanács (definitórium) tagjai a következő három esztendőben: Berhidai Piusz, Frész Timóteus, Lendvai Zalán és Lukovits Milán.
A káptalan megvizsgálta az egyes rendházakban folyó szerzetesi életet, amelyről megállapította: alapvetően az előírásoknak megfelelően folyik, növekvő egységben. A provincia elkötelezetten és felelősségteljesen végzi munkáját a lelkipásztorkodás, az oktatás és nevelés, a szociális szolgálat, a kulturális és a tudományos tevékenységek területén. A rend 800 éves jubileumát ünnepelve a káptalan örömmel tapasztalta, hogy a közösségben megvannak a jövővel kapcsolatos előremutató elképzelések is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .