Teológia felsőfokon

Véghseő Tamás, a főiskola rektora beszédében így fogalmazott: a tanév során az intézmény valamennyi oktatója és munkatársa azért dolgozik, hogy a hallgatók a tanévzárón szép emlékekkel távozzanak a főiskoláról.
Az előadók beszámoltak az oktatás, a kutatás és a tudományos ismeretterjesztés területén elért idei eredményekről, majd a diplomák átadása következett. A teológusdiplomát Orosz Atanáz miskolci megyéspüspöktől vehették át a növendékek. A nappali tagozatos kántor alapdiplomát és a hittanár–nevelőtanár mesterdiplomát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök adta át a hallgatóknak, a levelező tagozaton katekéta és hittanár–nevelőtanár mesterszakot végzetteknek pedig Seszták István rektorhelyettes adta át az igazolásokat és a diplomákat.
Az ünnepség az Atanáz-díj átadásával folytatódott. A kitüntetést idén Fodor Györgynek ítélték, aki a pappá szentelése óta eltelt harmincnégy évben mindig azon fáradozott, hogy a római és a görögkatolikus papi nemzedékek, a civil teológusok, a hittanárok és a hit iránt érdeklődők teológiai végzettséget szerezhessenek életpályájuk megvalósításához. Főigazgatói, rektori és különféle elnökségi feladatai mellett számos olyan megbízást is vállal, amelyben szükség van diplomáciai érzékére. Az intézmény vezetősége az Atanáz-díjjal kívánta kifejezni elismerését, háláját és köszönetét mindazért, amit Fodor György a magyar Görögkatolikus Egyházért és intézményeiért tett. Ezt követően aranydiplomákat adtak át az ötven évvel ezelőtt végzett papnövendékeknek, akik közül sajnos már csak hárman élnek. A diplomaosztó végén könyvjutalmakat adtak át a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatóknak.
A tanévet a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes vecsernyével zárták a Szent Miklós-székesegyházban.

Forrás és fotó: SZAGHF

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .