Teológia a csapból

Az első előadást Cliff Ermatinger szerzetes tartotta II. János Pál pápának A Test teológiája című többéves előadássorozatáról. Az előadás fő témája és célja az volt, hogy eloszlassa az érdeklődők kételyeit: a katolikus egyház nem ítéli el a szexualitást, hanem védi és óvja, mint a hét szentség közül az egyiket. II. János Pál pápa több szempontból is rávilágított arra, hogy mit is gondol tulajdonképpen az egyház ebben a kérdéskörben.

Cliff Ermatinger, aki az Egyesült Államokból származik, a Krisztus Légiósai szerzetes papja. A Teremtés könyvével bevezetett előadás során kiemelte, mit is jelent a szexualitás a házasságban: Isten szeretetének megtapasztalása a feltétlen, kizárólagos és teljes önátadásban. A szerzetesi életre vonatkoztatva elmondta, hogy az Istennek szentelt élet tartalmazza a szeretetnek ugyanezeket a tulajdonságait, ám míg ők közvetlenül kerülnek kapcsolatba Istennel, addig a házastársaknak a házasságon belül megélt szeretetnek kell az útnak lennie, amely Istenhez vezeti a tagokat. A házasságkötéskor a férfi és a nő Isten és az egyház előtt jelentik ki egymás iránti hűségüket. Ezzel erősítik magukban a felelősség-, társukban pedig a biztonságérzetet, hogy „jóban, rosszban, betegségben, egészségben” kitartanak egymás mellett, amíg a halál el nem választja őket egymástól. Nagyon fontos a mai világban az, hogy keresztényként tudatában legyünk mindannak, amit az egyház tanít, különösen az olyan fontos kérdésekben, amelyek annyi ferdítést és szennyet kaptak a világban. Higgyük el, amit Isten a Szentírás elején Ádám és Éva tökéletesen megélt házassága és szexualitása láttán mondott: „És látta Isten, hogy jó.” Ne hagyjuk azt, hogy a világ oly sok téves eszméje és tanítása beférkőzzön a házastársi szeretet kötelékébe! Minden házastársnak küldetése van: Istenhez kell vezetnie a másikat. Ezt pedig úgy teheti meg a legtökéletesebben, ha észreveszi, hogy társa Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve – ezzel a tudattal pedig nem nagyon lehet „tévesen szeretni”. A közös ima, együtt részesülés a szentségekben pedig segít megélni ezt a küldetést.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .