A média: hatalom – és felelősség

Lukács Tamás országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt médiaszakértője és Scherer Zsolt politológus a készülő új médiatörvény szükségességéről beszélt, hiszen ma a gazdasági önszabályozás sem tud érvényesülni a hatalmi körök beavatkozásai miatt. A szakmai, erkölcsi kérdéseket sokszor figyelmen kívül hagyják. Ebben a közegben, amelyben mindennaposak a médiabotrányok, az erkölcsöt, jogrendet felrúgó gátlástalan műsorok, tartalmilag is szabályozó törvény jelenthet csak megoldást – a társadalmilag alapvető célokat közösen megfogalmazva. Az új kommunikációs technikák – a digitális tévé küszöbön lévő elterjedése – olyan problémákat hoznak a felszínre, melyeket szintén csak az új szabályozás révén lehet kezelni. Ilyen például a jövő generációnak védelme: a digitális tévé lehetővé teszi, hogy a kiskorúak hozzáférését a különböző műsorokhoz a szülő technikailag korlátozhassa. Tisztázandóak a piacfelügyelet és a médiahatóság különböző jogi, szervezeti és működési keretei; a szerkesztői szabadság és felelősség korlátai; az állami támogatások utólagos ellenőrizhetősége; a szankciók végrehajtása.

Lázár Kovács Ákos filmesztéta a Katolikus Média Világszövetség (SIGNIS) római ülésének tapasztalatairól számolt be. Az európai szekció nyugati országainak több évtizedes, jól működő technikai médiakultúráját honosítani lehetne – akár az egyházon belüli médiahálózat feltérképezésével, fejlesztésével, akár a nemzetközi kapcsolatok elmélyítésével. Maleczki József nyelvész előadásában a médiumokban is terjedő, hamis vonatkoztató mondatokra hívta fel a figyelmet frappáns példákkal.

A találkozó végén díjátadásokra került sor. A fiatal, keresztény szellemiségű újságírók támogatására alapított Sinkó Ferenc-díjat Diós Judit, a Magyar Rádió munkatársa; a MAKÚSZ nívódíját a hiteles tájékoztatásért Rochlitz Bernadett egyházi sajtómunkatárs kapta. A MAKÚSZ Örökös Tagjai közé pedig Kormos Gyula címzetes apát-plébánost választották.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .