Te mekkora áldozatot vagy képes vállalni Krisztusért?

Szirmai Máté így foglalta össze motoros pap testvére elmélkedéseit: „Roland atya rávilágított, hogy a motorozás szeretetén keresztül miként erősíthetjük meg a kapcsolatunkat Istennel. Elindulásaink, megérkezéseink és a közöttük megtett út hasonlít a lelki életünkre. A járművek megfelelő és rendszeres karbantartásával, önmagunk képzésével javíthatjuk az utazás élményét és biztonságát, az Istenhez fűződő kapcsolatunkat pedig rendszeres imaélettel és tudatos erkölcsi fejlődéssel tudjuk szorosabbá tenni.”
A pócsi kegytemplom előtti parkolókban szombaton már több mint száz motorkarosszérián csillant meg a nyári napfény. A nap központi eseménye a tábori oltárnál végzett szent liturgia volt, amelyet Ignácz András csengeri parókus vezetett. A prédikációt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondta. Úgy fogalmazott: hálás a motorosoknak, amiért a hálaadás hosszabb formáját választották, és ájtatosság helyett szent liturgián szerettek volna részt venni.
Ábel püspök az ünnepkör két főszereplőjéről, Péter és Pál főapostolokról elmélkedett. Emberi sokféleségünket jól kifejezi kettejük személyiségbeli különbözősége. Péter botladozó ugyan, de képes volt megbánni bűnét, hogy megtagadta mesterét. Jézus egyik legkedvesebb tanítványa, akire rábízza a mennyország kulcsait. Pál tanult, képzett ember, erős jellem, akinek határozott kiállása van, ám az Úr figyelmeztető jelére meghozza az életét megváltoztató döntést, és Krisztus apostolává lesz.
Az egyetlen közös tulajdonságuk az, hogy mindketten „áldozatot tudtak vállalni Krisztusért. S miként az itt látható motorok, amelyek közt vannak egyszerűbbek, szerényebb képességűek meg drágábbak, erősebbek is, mi is sokfélék vagyunk. Akadnak közöttünk Péterek, akik kérdésekkel a szívükben, botladozva járják az utat, és vannak Pálok, akik döntést hoztak, s ahhoz a végsőkig ragaszkodnak” – mondta a főpásztor. Majd azt kérdezte a jelenlévőktől: „Te mekkora áldozatot vagy képes vállalni Krisztusért? Mennyire tudsz elengedni valamit, lemondani valamiről? Képes vagy-e kiállni azért, ami igaz, szép, ami érték?”
A döntésekhez szükséges erőt kérhetjük a Szűzanyától. Ezért zarándokolunk el ide, Máriapócsra is – mondta Szocska Ábel, majd prédikációja végén hangsúlyozta: „az életünket imádsággal kell átszőnünk”.
Az elcsöndesedés végén olajkenetben részesülhettek a zarándokok, majd hangerő-, szlalom- és lassúsági versenyek következtek. A győzteseknek Ábel püspök adta át a jórészt támogatói felajánlásból származó nyereményeket.
A Hungaroring Motoros Akadémia már második éve tanítja tudatosságra a zarándoklatra érkező motorosokat. A rendszeresen motorozóknak tréningeket szerveznek, melyeken megtanulhatják, hogyan kerülhetik el a főbb vezetéstechnikai hibákat. A zarándoklatra érkezők most ízelítőt kaphattak ezekből a képzésekből. Az akadémia munkatársa, Németh Roland szerint a biztonságos motorozáshoz a legfontosabb a folyamatos tanulás és a gyakorlás, valamint a megfelelő ruházat megválasztása. A tudatos közlekedéssel megelőzhetők a balesetek, hiszen nem maga a motorozás a veszélyes, hanem az, ha valaki felelőtlenül közlekedik – mondta.
A nap folyamán véradásra és karitatív szolgálatra is lehetőségük nyílt a résztvevőknek. A programok szünetében a Happy gitáregyüttes zenélt.
A motorosokat összefogó zarándoklat már kilenc éve rendszeres esemény Máriapócson. Nádró János görögkatolikus hívő és Fekete András atya karolták föl ezt az ügyet, amelyet immár harmadik éve Szirmai Máté atya visz a vállán. Január óta egyesületi formában is közösséget alkotnak a görögkatolikus motorosok. A szervezet egyfajta híd a történelmi egyházak és a motoros közösségek között, emellett pedig arra törekszik, hogy társadalmi szerepvállalásával jó irányba alakítsa a motorosokról kialakult képet. Az egyesület céljai között szerepel a térség rászoruló gyermekeinek segítése is. Az idei búcsún a kislétai gyermekotthon fogyatékossággal élő lakói számára gyűjtöttek játékokat és taneszközöket, melyeket a motoros felvonulás végén át is adtak az intézmény lakóinak, sőt, a motorozás lehetőségét is felajánlották nekik. A laikusokból és papokból álló szervezet pártoló tagokat keres.
A motoros felvonulás előtt, a zarándoklat utolsó mozzanataként Szocska Ábel püspök megáldotta és szenteltvízzel meghintette a motorosokat a kegytemplom előtti téren. A szervezők szándéka, hogy „az embereket Isten felé irányítsák. Akik nem az esemény vallásos jellege miatt érkeznek a zarándoklatra, azoknak is megérinti a lelkét Máriapócs” – mondta Szirmai Máté.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .