Találkozások, mélypontok és fölemelkedések állomásain át

Hatalmas a törzsük, a lombjuk pedig teljesen összeér. Talán a házasságot jelképezik. Isten férfit és nőt teremtett, akik a házasságban egy test és egy lélek lesznek. A bejáratnál kezdődik a „Házaspárok útja”, amely tizenöt állomást érintve egy Szép Mária-szobornál ér véget a plébánia udvarán. Mi ez az út? Óbudaváron (Magyarországon ez volt az első, tavaly nyáron szentelte fel Bíró László püspök) ez egy másfél kilométer hosszú erdei sétaút, amelynek tizenöt állomása a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg. A rajtuk lévő képek, szentírási idézetek Ozsvári Imri grafikusművésznő alkotásai. Egy kísérőkönyv segítségével lehet végigjárni azt az utat.

A Házaspárok útja a Schönstatt családmozgalom családpedagógiai tevékenységének fontos állomása Óbudaváron. Elkészítésekor a következő fontos gondolat vezette őket: ma, amikor a házasság válságban van, segítséget szeretnének nyújtani, hogy a párok tudatosan ápolják kapcsolatukat életútjukon, és újra egymásra találjanak, felfedezzék közös hivatásukat, gyermekeiket helyesen neveljék, és otthonukban boldog családi életet éljenek. Nagy segítséget jelent, hogy itt társakra lehet találni, akikkel erősítik egymást. Összekapaszkodva erőik megsokszorozódnak. Szeretnék, hogy ez az út a Szűzanya szentélyén keresztül Isten, az igazi és örök szeretet forrásához vezesse a családokat. Ha azt szeretnénk, hogy az élet növekedjék, gondoznunk és ápolnunk kell. Különösen igaz ez a házasságra. A sírig tartó boldog házasság nem működik magától, meg kell dolgozni érte. Ehhez a munkához segítséget és erőt ad a Házaspárok útja.

A Házaspárok útjának állomásai:

1. Egymásra találtunk – életre szólóan Tegyél a szívedre pecsétnek… (Én 8,6) Elevenítsük fel egymásra találásunk élményét!

2. Az otthonunk a mi birodalmunk Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak. (Zsolt 127,1) Mit tehetünk, hogy otthonunkhoz még jobban kötődjünk?

3. Életet adunk, életet kapunk Aki befogad egy gyermeket az én nevemben, engem fogad be. (Mk 9,32) Gondoljunk testi-lelki gyermekünkre: Befogadlak a szívembe.

4. A szeretet fájhat Szeretetetek mind jobban gazdagodjék helyes ismeretben és teljes megértésben! (Fil 1,9) Idézzük fel egy kibékülésünk örömét!

5. A nehézségek által növekszünk Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. (Róm 8,28) Gondoljunk egy nehézségre, amely jót hozott nekünk.

6. Erős gyermekeket nevelünk Bensejükbe adom törvényemet, és a szívükbe írom. (Jer 31,33) Hol ismerek magamra gyermekem neveletlenségében?

7. Másokkal együtt erősebbek vagyunk Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. (Mt 18,20) Mit köszönhetünk azoknak, akikkel közösségben vagyunk?

8. Az emberélet útjának felén Fussuk meg kitartással az előttünk lévő pályát. (Zsid 12,1) Mi ad erőt válságok idején?

9. Küldetésünk van! A ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! (Mt 5,16) Kiért tehetnél valamit tágabb környezetedben?

10. Hűek maradunk Irgalmasság és hűség összetalálkoznak. (Zsolt 85,11) Kérdezzük meg társunkat, mivel szerezhetnénk örömet neki?

11. Elengedjük gyermekeinket Óvd meg őket a gonosztól… Szenteld meg őket az igazságban. (Jn 17,15.17) Mivel kötöm gyermekemet a szükségesnél jobban magamhoz?

12. Együtt időseinkkel Az aggok koszorúja a gazdag tapasztalat, dicsőségük az Úrnak félelme. (Sir 25,6) Idézzünk fel egy szép emléket róluk!

13. Megöregszünk, aratunk Maradj velünk, Uram, mert esteledik! (Lk 24,29) Mi a mi gazdagságunk?

14. Mindennek értelme van Én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig. (Mt 28,29) Mit üzen most Isten a társamon keresztül?

15.Hálát adunk Áldjad lelkem az Urat, és emlékezzél minden jótettére. (Zsolt 103,2) Megpihenünk. Mindezek ismeretében úgy gondoltuk, hogy Horvátnádalján, a templomtéren is fel lehetne állítani ezt az utat, s végigjárhatnák azok is, akik nem juthatnak el Óbudavárra. A szenteléskor a mozgalom lelki vezetője, Tilmann atya mondta: „Remélem, eljön az idő, amikor minden templomnál lesz a keresztút mellett egy Házaspárok útja…”

Kéréssel fordultunk a Schönstatt mozgalom vezetőségéhez: ha jónak látják, engedjék meg, hogy elkészítsük mi is ezt az utat. Kedvező válasz érkezett. Ezután néhány hívővel és mesteremberrel megnéztük Óbudaváron az állomásokat, és hozzáfogtunk a terv megvalósításához. Megérkezett a műemléki jóváhagyás is, és Veres András püspök is jónak látta a tervet. A fatáblák helyett kerámiára írtuk a szövegeket. Ezeket Bangó Aliz keramikus készítette el, Ozsvári Imri tervei szerint. A szép famunka Sibinger Miklós fafaragó művész munkája. A befejező állomás Mária-szobra Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész ajándéka. Bíró László püspök szentelési beszédében emlékeztetett arra, hogy a Házaspárok útja kápolnától kápolnáig vezet, ahogyan létünk és házasságunk is Istentől indult, és sok-sok állomáson keresztül – reményeink szerint – Istenhez érkezik. Emlékeztet a keresztútra is, amelynek kezdetén Jézus átöleli a keresztet. A házasság szintén egy szerető ölelésből indul.

Ez az út is találkozásokból áll – gyermekekkel, siránkozókkal és bátorító cireneiekkel -, elesésekből és felállásokból, amelynek végén a szeretetből odaadott élet a feltámadás fényében ragyog előttünk. A stációk olyan imádsághoz szeretnének segíteni bennünket, amelyekből tettek fakadnak. Induljunk el a Házaspárok útján, emlékezve a kezdetekre, amelyekből a házasság, a család születik. Szeretnénk megélni a találkozásokat, amelyeket az élet felkínál, a mélypontokat és fölemelkedéseket, küldetésünket, szeretnénk megújulni házasságunkban, családi egységünkben. Szeretettel várjuk a családokat Horvátnádaljára, a Házaspárok útjára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .