Homíliavázlat: Az asszony dícsérete

Számára mindenképpen meghívást és kihívást is jelent. A Példabeszédek könyve nem említi tehát a nevét, csak azt írja le, hogy milyen is ő. Megbízható, az erő asszonya, aki erejét, biztonságát Istenből meríti. Felkészült a feladatra, a férje bízhat benne, és bátran ráhagyatkozhat, biztonságot jelent számára a jelenléte. Ugyanakkor azt is fontos tudnia, hogy felesége is bízik benne.

Ez a derék asszony szorgalmas. Jól osztja be az idejét – ez mindennek a kulcsa. Összeszedett. Korán kel, felkészíti magát testileg-lelkileg az előtte álló napra. Ez az asszony tudja, hogy ha reggel először Istent köszönti, akkor családja ébredése is kellemesebb lesz. A reggeli kapkodás helyett mindenkire van ideje. Meggondolja a döntéseit, ha kell, tud nemet is mondani. Szeretetteljes, bölcsen nyitja ki száját, és ha szól, szeretetet tanít.

Szépsége belülről jön, de áthat a külsejére is. – Feltehetik a mai kor derék asszonyai maguknak a kérdést: törődöm- e ma is annyit a külsőmmel, mint amikor férjhez mentem? Életének titka, hogy félte az Urat. Mindezt a munkát Isten végezte benne. – Ha csak saját erőmből próbálok megfelelni ezeknek az elvárásoknak, sikertelen próbálkozásaimat önvád és csalódás fogja kísérni. Engedjem, hogy ő cselekedjék általam. Életéből hiányzik az összehasonlítgató, irigykedő tekintet. Nem a másikat mérlegeli, hiszen biztos Isten és férje szeretetében. Lehullnak róla azok a címkék, melyeket esetleg mások szeretnének ráragasztgatni. – A mások véleménye csak akkor fontos az embernek, ha fontosnak tartja, ha ezt tartja fontosnak… Minél inkább bízom Isten szeretetében, és abban, amit ő gondol rólam, annál kevésbé lesznek fontosak a mások ítéletei.

Helyes a sorrendiség ennek az asszonynak az életében. Isten után a férje következik, majd őt követik a gyermekek és a nagyszülők, s csak utána jönnek a barátnők a fodrásznál. – Egy fiatalasszonyt megkérdezte az édesanyja: „Lányom, te sosem panaszkodsz, nincsenek problémáitok a házasságban?” Ő így válaszolt: „De vannak, anya, de mindig a férjemmel beszélem meg őket.” Sok mai derék asszonynál látom, hogy férjének a családban a maradék szerep jut. A gyermek kerül az első helyre az anyuka életében, ami komoly baj. A gyermek személyisége, identitása akkor fejlődik jól, ha érzi a szülők szeretetét, ha az otthon a béke szigete. A gyermek a szülők egymás iránti szeretetéből növekszik. Az ő életük az első képeskönyv, amelyet lapozgat.

Sokszor mondják napjainkban, hogy ötvenévesen megbolondulnak az emberek, és felrúgnak húsz-harminc éves házasságokat. Többnyire az van ennek hátterében, hogy nem a házastárs volt az első helyen, s a gyermekek kirepülése után nemcsak a ház lesz üres, hanem az házasság is. A derék asszony hűségesen őrizte és szaporította a rá bízott talentumokat. Adja Isten, hogy napjainkban is minél több ilyen derék asszony teremjen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .