Táj és humanitás

Takáts verseinek honoráriumából vásárolta a „becehegyi sasfészket”, a Balatongyörökhöz tartozó hegyvidékének ezt a különlegesen szép tájrészletét, amelyet szőlővel és mandulafákkal telepített be. Itt töltötte alkotó nyarainak jelentős hányadát, a „szélesvásznú remekmű”, a Balaton közelségében.
   
Hazai irodalmi és művészeti alkotógárdának jelesei többször megízlelték e humanitást sugalló táj rendkívüli szépségét és benne Takáts Gyula különleges olaszrizlingjét, a nagy gonddal szüretelt termést. – Nagy Ágnes, Szécsi Margit és Csűrös Miklós az írók részéről, a képzőművész vendégek sorából Martyn Ferenc és Würtz Ádám tisztelte meg Takáts mesés hajlékát és rótt emlékezetes sorokat az említett kötetbe. A bejegyzésekből világosan kiderül, hogy a kortársak mennyire humán bajtársuknak érezték a házigazda Takáts Gyulát.

Nagy László, Fodor András, Tüskés Tibor, Tatay Sándor, Csukás István, Mészöly Dezső, Képes Géza, Nemes   
Mert különleges világ nyílt meg e tájban. A fények a Balaton felől, a szellő pajkos játéka a pannon hegyek domborulatában, a fák, bokrok és szőlőtőkék meghitt közelsége, a nyár és az ősz sokszínű palettája; ez a köröttünk nyíló – sok küzdelemmel, bajjal és szomorúsággal, de remény zöldjével ékesített – világ ott tündököl az irodalmi pinceszereket megörökítő Takáts Gyula-kötetben, a Bacchus könyve lapjain.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .