A szülők és a jegyesek megszólításáról gondolkodtak

Lelkipásztoraival, ka­te­ké­tái­val és világi munkatársaival tizenkét egyházmegye képviseltette magát a kilencvenhárom fős rendezvényen, amelynek címe a következő volt: Új missziós lehetőségek, ka­te­ku­menális szempontok és eszközök a szülők és a jegyesek megszólításában.
Az elmúlt évek során két fontos missziós terület rajzolódott ki a magyarországi katolikus evangelizációban. A hit- és erkölcstan bevezetésével a Katolikus Egyház több tízezer olyan szülővel találkozott, akikkel korábban nem állt kapcsolatban. A házasság válságának mélyülésével pedig mind nagyobb jelentőséggel bír a jegyesekkel való foglalkozás.
Ahogyan Jézus az emmauszi tanítványokkal tette, az Egyház is szeretne az élet útján járó felnőttek mellé szegődni, hogy elkísérje őket örömeikben és gondjaikban. Hogyan tudjuk megszólítani a gyermekeiket hit- és erkölcstanra beírató szülőket? Miként segítsük a felkészülésben az egyházi esküvőt kérő jegyespárokat? Ezekre a kérdésekre a ka­te­ku­me­nátus modelljét követő lelkipásztori elvek mentén keresték a választ a konferencia előadói és résztvevői. Figyelemmel lenni a felnőttkor életfeladataira, a hit fejlődési fokaira, a résztvevők kérdéseiből kiindulni; meghívó jelleg, kísérő és nem direktív attitűd, konstruktivista tanuláselmélet – ilyen és ehhez hasonló szempontok adták a fő gondolatmenetet az előadások és a műhelymunkák során.
Több jól működő modellt is megismerhettek a résztvevők a szülői találkozók és a jegyesfelkészítések, valamint a házasoknak szóló programok világából. A gyakorlatias jellegű konferencia során a lelkipásztorok, a katekéták és a világi munkatársak változatos módszerek segítségével dolgozhatták fel a látottakat és a hallottakat, hogy minél konkrétabban alkalmazhassák azokat a saját helyzetükre. Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Hitoktatási Bizottságának püspök elnöke végig jelen volt a konferencián.

Forrás és fotó: MKPK Hitoktatási Bizottsága

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .