Segítsünk másokon, akkor mi is gyógyulunk

Fotó: Somogyi Tamás

 

Az ünnepség püspöki szentmisével kezdődött a Szent István-székesegyházban, majd a résztvevők megtekintették a Megesett rajtuk a szíve című kiállítást. Az ezt követő konferencián mintegy kétszázan képviselték a plébániai karitászcsoportokat.
Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke arról beszélt, miközben másokkal teszünk jót, magunk is gyógyulunk: „Mindannyian sebzettek vagyunk, eltévedünk, megbetegszünk, mert nem halljuk Isten szavát. Fontos, hogy alakítsuk magunkat, és hagyjuk, hogy a Szentlélek formáljon bennünket. Olvassuk a Szentírást, és engedjük, hogy hasson ránk a szó! Legyen tere az imának az életünkben, különben nem tudunk elevenek, erősek lenni.”
Hozzátette: „A mai ember életritmusa nem kedvez az imádságnak. Miközben időt szánunk a karrierre, a sportra, a szórakozásra, kevés figyelmünk marad a családra, és még kevesebb az imára. Félretéve minden mást, egészen elkülönített helyet kell adnunk Istennek, hogy meghalljuk a szavát – mutatott rá a püspök. – A szentségek hét forrásából kapjuk a kegyelmet. De ha nem működünk együtt, Isten nem tudja táplálni a lelkünket.”
A főpásztor arra buzdított: ismerjük fel, milyen sebeink vannak, amelyekből ki kell gyógyulnunk. „Egy zarándokhelyen, de otthonunkban is tudunk tenni a gyógyulásunkért, megszabadulhatunk mindazoktól a sérelmektől vagy vélt sérelmektől, amiket hordozunk. Jézus a keresztfán a sebei által gyógyít minket. Merjük feltárni előtte gyengeségeinket, hibáinkat, bűneinket. Isten meghallgatja azt, aki hozzá fordul, és egyetlen szava is elég, hogy megszabadítson, felemeljen. Ha megtapasztaltuk Isten szeretetét, adjuk tovább, és segítsünk másokon, akkor mi is gyógyulunk” – zárta beszédét a megyéspüspök.
A karitász jubileumi rendezvényén köszöntőt mondott Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója, majd Nagy Lajosné, a Székes­fe­hér­vári Egyházmegye karitászigazgatója emlékezett vissza az elmúlt huszonöt esztendő meghatározó eseményeire, és méltatta a karitászközpont sokrétű tevékenységét. Székesfehérvár önkormányzata nevében Horváth Miklósné önkormányzati képviselő köszöntötte a jubiláló szervezet munkatársait, és a város vezetése nevében emléklapot nyújtott át.
Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója beszédében abban erősítette meg az önkénteseket: jónak lenni jó. Személyes tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal a hajléktalanok támogatásáról, a krízishelyzetek orvoslásáról. Felsorolta azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel az önkéntesek szebbé tudják tenni a rászorulók életét, hogy „ne legyen akadálya a boldogságuknak”.
Jobbá tenni a világot, ez a karitász egyik küldetése és hivatása – hangsúlyozta az igazgató, majd arról beszélt, hogyan éljenek erős közösségben a plébániai csoportok. Szólt arról is, hogy milyen módon lehet bevonni a gyermekeket a karitatív szolgálatba.
„A karitászmunka sok időt és energiát kíván, ezért hatékonynak kell lenni. Ahol jó a közösség, ott jól megy a munka. A segítőszolgálatot meg kell előznie a stabil közösségi életnek. Fontos tudnunk, hogy nem a karitász rabszolgái vagyunk, hanem az evangélium hirdetői – figyelmeztetett Árvai Ferenc. – Hiszen az önkéntesek Jézus kezeként és lábaként teszik a jót. A rászorulók nem arra fognak emlékezni, hogy mit adtak nekik, hanem arra, hogyan adták.”

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .