Szomatizálás

Miről lehet felismerni, hogy esetleg szomatizációról van szó?
Például ha egy gyermeknek hétköznapokon reggel fáj a hasa, de hétvégén és szünetekben nem, akkor valószínűleg az iskolával összefüggő ideges zavarokat szomatizálja hasfájás formájában. Közben a súlya rendesen gyarapszik, éjjelente nem ébred fel, hogy fáj a hasa, és szépen fejlődik. Volt olyan kis betegem is, akinek a szülei elváltak, s minden olyan hétvégén, amikor az édesapjához kellett mennie, heves fejfájása volt.

Tévedés ne essék: a gyerek ilyenkor nem szimulál, tényleg fájdalmat él át. A fájdalom eredetében van különbség. Nagyon nehéz e kórképeket megkülönböztetni, és még nehezebb a kiváltó okot megkeresni és orvosolni, pedig érdemes lenne, mert a feldolgozatlan lelki traumát egyre több betegség kapcsán jelölik meg lehetséges kiváltó okként, a különböző bélgyulladásos betegségektől az asztmán keresztül a daganatos betegségekig.

Szavahihető ismerősömtől hallottam a következő történetet. Részt vett egy katolikus gyógyító alkalmon, ahol egy nőnek narancs nagyságú daganata volt a lábán. Az imát vezető személy felkérte a jelenlevőket, hogy kérjék a Szentlelket, emlékeztessen mindenkit, ki az, akinek meg kell bocsátaniuk. Az illető hölgy is imádkozott, és ráébredt, hogy valakire évek óta haragszik. Kimondta a megbocsátás szavait, és néhány perc múlva azt vette észre, hogy a daganatnak hűlt helye.

Persze nem mindig ennyire egyszerű a helyzet, de a dolog tanulsága mindenképpen az, hogy a lélek bajai, így az évek óta őrzött harag vagy a tartós stressz is testi tüneteket okozhatnak, melyeket nem lehet csak fizikálisan orvosolni. És ez már gyermekkorban is így van. Milyen jó azonban, hogy van egy Örök Orvosunk, aki a testet és a lelket együtt képes gyógyítani! Forduljunk hozzá bizalommal mindig, de különösen akkor, ha az orvosok már csak széttárják a kezüket.


a szerző gyermekgyógyász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .