Szlovák vendégszónok a Szent Mihály-búcsún Egerben

A szertartás elején Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a vendég főpásztort. Beszédében elmondta: a szepesi egyházmegye azért is kedves nekünk, mert Pyrker János László érsek ott kezdte meg szolgálatát, és az éppen százkilencven esztendővel ezelőtt született Samassa József érsek is ebből az egyházmegyéből érkezett Egerbe. A nap folyamán az egri főpásztor a szepesi püspökkel együtt imádkozott mindkét elődje sírjánál az altemplomban. Ternyák Csaba arra kérte püspöktársát, imádkozzon értük, hogy a szlovák és a magyar nép felfedezze: a hitben testvérek vagyunk.
Štefan Sečka szentbeszédét Kakuk Ferenc érseki titkár tolmácsolta. Elhangzott: minden ember legalább három meghívást kap Istentől: az életre, a Krisztussal való életre és a küldetésre irányuló meghívást. A szentírási történet, amely Natanael (Szent Bertalan apostol – a szerk.) Isten általi meghívásának, Jézussal való találkozásának történetét tárja elénk, elgondolkodtat: van-e Krisztusba vetett határtalan hitünk és bizalmunk? Ha ugyanis Krisztus hívását meghalljuk, elsősorban bíznunk kell benne.
A meghívott embert a hite Isten felé és a vele való egységhez vezeti. Jézus megígérte, hogy azoknak, akik hisznek benne, és elfogadják őt, kinyilvánítja dicsőségét. Keresztelő Szent János Isten Fiának dicsőségét a Jordánnál, az apostolok a Tábor hegyén, Péter a csodás halfogáskor, Máté a meghívásakor, a nép pedig tanításakor tapasztalhatta. Mi mindnyájan a szentáldozásban élhetjük meg. Mindig kinyilatkoztathatja magát nekünk, s megvalósíthatjuk, amit elvár tőlünk – zárta szentbeszédét Štefan Sečka.
A Szent Mihály-búcsú körmenettel fejeződött be.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .