Isten áldását kérve

Az eseményen részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök, Varga Lajos váci segédpüspök, Seregély István nyugalmazott egri érsek, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi és Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök is.
Az ünnepség Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjével kezdődött. A főpásztor elmondta: Katona István hosszú időn keresztül szolgált Egerben segédpüspökként. A bazilika rendszeres gyóntatója, misézője volt, és sokaknak adott lelki táplálékot a Szent István Rádió és a Magyar Katolikus Rádió által sugárzott műsorában. Ternyák érsek úgy fogalmazott, az ünnepelt a „szentek nagyköveteként” arra hívta minden hallgatóját, hogy törekedjen a szent életre.
„Hálát adni jöttünk. Püspök atya azt kérte, hogy ne őt, hanem Isten kegyelmét ünnepeljük, mégpedig azon a napon, amikor megkeresztelték. Kívánjuk, hogy azt az időt, amivel Isten még meg akarja ajándékozni, jól tudja használni hálaadásra, elmélkedésre, imádságra, a hosszú életút összegzésére. Ebben mi is vele vagyunk, vele imádkozunk, és Isten bőséges áldását kérjük rá” – zárta köszöntőjét Ternyák Csaba érsek.
Katona István egy Egert ábrázoló Hoefnagel-metszetet kapott ajándékba, hogy jó szívvel emlékezzen tartalmas egri éveire.
„Örülök, hogy együtt adhatunk hálát annak az Istennek, aki az élet forrása. Ajándékba kaptuk az életet, és ezt meg kell köszönnünk. Hála Istennek hazánkban az ember tiszteletének, az emberi méltóságnak, az idősek megbecsülésének számos jelét tapasztalhatjuk. A korral sok megpróbáltatás jár, a szem, a fül, a mozgás elgyengül, de ezért is hálát kell adnunk” – mondta az ünnepelt.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .