Szíriát humanitárius katasztrófa fenyegeti

Christophe Roucou atya, az iszlám kapcsolatok franciaországi nemzeti felelőse, a delegáció tagja elmondta: „Két napot töltöttünk Jordániában, hármat Libanonban. Ami leginkább megérintett minket, az az ott élő menekültek méltósága volt. Nagyon sok közöttük a fiatal nő és a gyermek. A férfiak külföldre küldték feleségüket és gyermekeiket, hogy biztonságban tudják őket. Sokan a menekülttáborban szereztek tudomást arról, hogy elveszítették otthon maradt férjüket, testvérüket vagy más hozzátartozójukat. Ezek az emberek mindent rendkívül mély csöndben és nagy méltósággal élnek át. Találkoztunk vallási vezetőkkel, akiktől megtudtuk, hogy a menekültek számára a legaggasztóbb a reménytelenség.


Félnek a közeljövőtől, egészen pontosan a közeledő téltől. Azt mondják, az elmúlt évekhez képest az idén lesz a leghidegebb a tél a Közel-Keleten, ahol hiányos az infrastruktúra, kevés a víz, és nincs megfelelő szálláslehetőség: a menekültek műanyag sátrakban laknak, ilyen körülmények között pedig rendkívül nehéz megküzdeni a hideggel.

Minket, európaiakat megérintett ennek a két kis országnak, Jordániának és Libanonnak a nagylelkűsége. Jordániának hatmillió lakosa van, és egymillió szír menekültet fogad be. A menekültek száma folyamatosan növekszik: naponta ötszáz és ezer között van azoknak a száma, akik a határhoz érkeznek. A négy és fél milliós lélekszámú Libanon másfél millió szírt, ötszázezer palesztint és háromszázezer Szomáliából érkező menekültet fogad be” – mondja az iszlám kapcsolatok francia felelőse.

A küldöttséget fogadta Bechara Boutros Raï libanoni maronita pátriárka, aki határozottan figyelmeztetett arra: ha nem lesz azonnali tűzszünet, fennáll a veszély, hogy Szíriában humanitárius katasztrófa következik be. Ezért a delegáció közös nyilatkozatban felhívást intéz valamennyi politikai vezetőhöz, hogy tegyenek meg mindent az azonnali tűzszünet érdekében, és gondoskodjanak arról, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a térségbe. A konfliktusban álló feleket és szövetségeseiket pedig arra szólítja fel, hogy gyorsítsák meg a politikai megoldás érdekében folytatott tárgyalásokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .