Nagyvilág

„Népek udvara” Berlinben

November 26–28-án a német fővárosban folytatódik a keresztények és ateisták párbeszéde, melyet a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, Gianfranco Ravasi bíboros (képünkön) kezdeményezett. A mostani négy párbeszédkör összefoglaló címe: A szabadság megtapasztalása Isten nélkül és Istennel. A Népek udvara főbb témái között szó lesz istenhit és etika összefüggéseiről, a génkutatásról, arról, hogyan jelenik meg a vallás a színpadon, valamint a művészetek és a hit viszonyáról is. A háromnapos rendezvényre a kultúra, a tudomány és a politika kiemelkedő képviselőit hívták meg. (KNA)

A kúriai lelkigyakorlat jövőre Albanóban

Ferenc pápa úgy döntött, hogy a Római Kúria lelkigyakorlatát március 9. és 14. között a paulinus szerzetesek központjában tartják az Albanói-tó partján. A Rómától mintegy huszonöt kilométerre délre lévő helyszín azért is szerencsés választás, mert a résztvevők a megszokott munkahelyi környezetüktől távol nagyobb összeszedettséggel végezhetik majd nagyböjti lelkigyakorlatukat. Az elmélkedéseket Angelo De Donatis prelátus, a római papság tagja tartja. (VR)


Kevesebb lengyel papnövendék

A lengyel püspöki konferencia közlése szerint idén hetvenöttel kevesebb egyházmegyés papnövendék és ötvennyolccal kevesebb férfi novícius kezdte meg felkészülését. A papnövendékek összlétszáma azonban nemzetközi összehasonlításban így is kimagasló: mintegy háromezer pap- és ezernyolcszáz férfi szerzetesnövendék készül hivatására az országban. (KAP)

Indiai ciklon százezer hajléktalanja

Az indiai Orissa államban október 12-én pusztító ciklon söpört végig, amelyhez hasonlót tizennégy éve nem tapasztaltak. Az indiai karitász szerint a természeti csapás következtében legalább százezer ember vált hajléktalanná. Szerencsére az előrejelző rendszer működött, így az érintett lakosokat még idejében kitelepítették százharmincöt menekülttáborba. A ciklon így is mintegy harminc halálos áldozatot követelt. (KAP)

A tavalyi természeti katasztrófák áldozatai

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint 2012-ben világszerte közel százezer halálos áldozata volt a természeti katasztrófáknak. A Frankfurter Rundschau adatai alapján tavaly más évekhez képest kevesebb, szám szerint háromszázhatvannégy természeti katasztrófa sújtotta a világot, melyek mintegy száztizenhétmilliárd euró értékű kárt okoztak. (KAP)

Harmincmillió rabszolga világszerte

Egy ausztráliai kutatóintézet százhatvankét országban végzett felmérései alapján a világon ma mintegy harmincmillió ember dolgozik rabszolgasorban. A becsült adatok szerint a rabszolgaságra kényszerítettek hetvenhat százaléka tíz országban él. Megdöbbentő eredmény, hogy Németországban tízezer, Nagy-Britanniában pedig négyezer-kétszáz embert dolgoztatnak rabszolgaként. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .