„Színezd újra!”

A Magyar Országos Animátor Tanács és a nyergesújfalui animátorok gondoskodtak róla, hogy a lelkiekben és szórakozási lehetőségekben egyaránt gazdag hétvégén mindenki jól érezze magát.

  „A szaléziaknál a nyár folytatódik! Vagy úgy tűnik, hogy az ősztől beszürkül az életed? Hát itt a kiváló lehetőség, hogy színezd újra! De ne csak magadnak, hanem mindenkinek, akikkel a jövőben találkozol!” – szólt a meghívó szövege. Az első hűvös októberi hétvégén az ég valóban beszürkült, de azon a három napon ezt mintha senki sem vette volna észre…

Vitális Gábor szalézi ifjúságpasztorációs megbízott elmondta: a fiatalok zöme a rend iskoláiból és plébániáiról érkezett, ahol rendszeres, szervezett képzésben vesznek részt, de jelen voltak olyanok is, akiknek egyszerűen rokonszenvesek a szaléziak. Jelenleg Óbudán, Nyergesújfalun, Balassagyarmaton, Szombathelyen, Újpesten, Mogyoródon és Egerben tartanak számon népesebb animátorcsoportokat, amelyek egész évben működnek, de segítségük főleg az egyre népszerűbb nyári napközi oratóriumokban nélkülözhetetlen Bosco Szent János követői számára. Szalézi animátor lehet az a tizenhatodik életévét betöltött fiatal, aki gyakorolja vallását, részt vesz a kétéves képzésen, és rendszeresen látogatja az oratóriumokat. A szervezők megpróbálják egységesíteni a képzés anyagát, amely elsősorban a rendalapító életének és megelőző pedagógiai módszerének alapos megismeréséből áll, emellett közösségi játékok elsajátításából, és természetesen mindennek a gyakorlatba ültetéséről.

Nehéz szavakba önteni a hétvége légkörét, a tarka zsibongást, a szalézi körökben jellemző közösségi táncok fergeteges hangulatát. A közösségépítő találkozások mellett pedagógiai képzés és lelki programok is voltak, amelyek nagyon fontos részei az animátorságnak. A találkozó célja az volt, hogy a szerzeteseket segítő fiatalok közösséggé kovácsolódjanak, megismerjék az ország más részében élő társaikat, megosszák tapasztalataikat és új ismereteket szerezzenek. A csoportok egész évben tartják egymással a kapcsolatot, erre lehetőséget adnak a szalézi ifjúsági programok és lelkigyakorlatok, de az internetes közösségi oldalak is.

Az animátorok azt az örömet és lelkesedést akarják továbbadni, amely bennük él Jézus Krisztus iránt. Már don Bosco is kiválasztott vezetőket a körülötte levő fiatalok közül. Ők aztán maguk köré gyűjtötték a többieket, és a jóra nevelték őket. Az animátor elnevezés a hetvenes években terjedt el mindjobban: a szalézi rendhez hasonlóan ez is Olaszországból jutott el hozzánk. Magyarországon az újraindulás éveiben képeztek először segítőket a szaléziak körében. Az utóbbi három évben újra fellángolt az érdeklődés a fiatalok között, és egyre nagyobbá vált a rendi animátorok közössége.

Van néhány olyan fiatal szalézi, akinek a szerzetesi hivatása az animátorok között érlelődött, és van több olyan fiatal apa és anya, akiknek a családi életéhez jó alapot adott az itteni szolgálat. A szalézi szerzetesek kevesen vannak Magyarországon, de hatásuk az animátoroknak köszönhetően megsokszorozódik: ahová a rend tagjai nem jutnak el, ott ők adják tovább örömüket az ifjúságnak.

Fotó: Lengyel Erzsébet

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .