Püspöki áldás a kaposvári kórházra

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, mintegy 12,5 milliárd forintból megvalósuló projekt 4,5 milliárdos első üteme zárult le e napon. Elkészült a diagnosztikai épület, helikopterleszálló létesült, és a sürgősségi betegellátó centrum is a legkorszerűbb körülmények között látja el a betegeket. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: örül, hogy az egészségügy jelenleg meglehetősen paradox helyzete ellenére ebben az évben háromszázmilliárd forintot fordíthatnak különböző fejlesztésekre, majd Moizs Mariann stratégiai igazgatónak a beruházásban nyújtott teljesítményéért Batthyány-Strattmann László-díjat adott át. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arra utalt köszöntőjében, hogy a somogyiak végre felemelhetik a fejüket; s jóllehet neki is voltak álmatlan éjszakái e nagyberuházás miatt – hiszen a projekt többször is megbicsaklott az elmúlt időszakban –, most valóban ünnepelhet Somogy százhatvanöt éves kórháza. Repa Imre professzor, az ezerkilencszáztizenöt dolgozót foglalkoztató intézmény főigazgatója a néhai elődökre emlékezett, és köszönetet mondott munkatársainak, a megye vezetőinek és a kivitelezőknek. „A világ egyáltalán nem tökéletes, még most sincs kész. Emberi természetünk számos pontján sebzett, válságról válságra vergődik, mert megbontottuk eredeti egységét, egészségét, szembefordítottuk a lelket a testtel, az eget a földdel. A világ s benne az ember segítségre szorul, vallási »szaknyelven«: megváltásra vár.”

A kórházak, a laboratóriumok, az iskolák, a templomok, a jogszolgáltatás, az alkotóház és mindazok a helyek, ahol a másikért történik valami, áldott helyek, akkor is, ha pap sohasem látta őket. Ma azért ünnepelnek az itt egybegyűlt jó szándékú emberek, mert itt végre történt valami a másikért – nyomatékosította Balás Béla püspök, majd megáldotta az új épületrészt, az itt dolgozókat és gyógyulókat.

Fotó: Lang Róbert

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .