Hírek

A koponyán elvégzett vizsgálatok döntően antropológiai, morfológiai jellegűek voltak, amelyeket kiegészítettek endoszkópos és képalkotó diagnosztikai módszerekkel is. Az egyházi ereklyék történetében mindeddig egyedülálló összetett vizsgálatok célja az volt, hogy képet kapjanak a koponyaereklye megtartottságáról, állapotáról, illetve a megfelelő adatgyűjtést követően elkészülhessen egy esetleges arcrekonstrukció. A vizsgálatok során nyert információk felhasználásával lehetőség nyílhat a hazánkban és külföldön őrzött, Szent László királyunknak tulajdonított egyéb ereklyék felkutatására, beazonosítására. A győri püspökség az ereklye vizsgálatának menetét bemutató filmet, az ereklyéről készített fotódokumentációt, valamint a vizsgálatok folyamán rögzített röntgen- és CT-felvételeket, endoszkópos képanyagot és egyéb tudományos eredményeket a közeljövőben egy kiállítás formájában mutatja be az érdeklődők számára. A szakemberek hamarosan beszámolnak a vizsgálatok eredményéről. (MK)

Egyházi tévé Egerben

Elindult az Egri főegyházmegye új médiuma, a Szent István Televízió. Stúdióját – melyet Ternyák Csaba egri érsek áldott meg – és internetes honlapját október 20-án délelőtt ünnepélyes keretek között mutatták be Egerben a sajtó képviselőinek. A tévé elsősorban interneten tájékoztat az egyházi eseményekről – mondta az érsek. Azt ajánlotta az érdeklődők számára, hogy vegyék fel kedvenceik közé a világhálón a www. szentistvantv. hu címet. (Egri főegyházmegye)

Kunszentmárton ünnepe

Szombathelyről három napra Kunszentmártonba érkezik Szent Márton ereklyéje november 4-én. Ez alkalomból a helyi templombúcsúhoz kapcsolódva Szent Márton-heti rendezvényeket tartanak egészen november 19-éig. A búcsúhoz kapcsolódó részletes program a http://szentmarton.plebania.hu weboldalon érhető el. (K. Zs. T.)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .