Szeretet nélkül nem élhetünk

Fotó: Bakos Dávid

 

A rendezvény elején a Több vagy, ha adsz! mottójú idei akció fővédnöke, Böjte Csaba ferences szerzetes videón köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: ha a szeretet útjára lépünk, az egész életünk megváltozhat. Az önzetlen jó cselekedet örömét semmi sem múlhatja felül. Jó dolog jónak lenni, lehajolni a bajban lévő gyerekhez, megfogni a kezét, látni a csillogó szemét. Több mint negyedszázaddal ezelőtt az ehhez hasonló élmények érlelték meg a döntést Csaba testvérben is, hogy a segítségre szoruló gyerekeknek szenteli az életét. Mindenkit arra biztatott, hogy merjen kitörni az önzéséből, és elindulni az önzetlen szeretet útján, merje vállalni azt a hivatást, amit Isten szánt neki. Az akció idei fővédnöke azt kívánta: a 72 órás önzetlen jó cselekedetből legyen 72 nap. És miért ne valósulhatna meg ez az esztendő mind a 365 napján? Adja az Úristen, hogy így legyen!
A három történelmi keresztény egyház vezetői is méltatták a 72 órás akció jelentőségét. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kifejtette: nagy öröm ez az immár 11. alkalommal megrendezett esemény, mert gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy pesszimistán lássuk az életünket és a társadalmi folyamatokat. Sokan magányosan, megkeseredve élnek, nem gondolva arra, hogy az életük sokkal szebb lehetne, ha igyekeznének szebbé tenni mások mindennapjait. Az egyházak nagyon sokat tesznek azért, hogy rászoruló embereken segítsenek, de fontos, hogy az ifjúság is megtapasztalja a segítségnyújtás örömét. A 72 óra kompromisszum nélkül akció kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok átéljék az adás, a segítés örömét, hogy aztán tántoríthatatlanul elköteleződjenek erre a szolgálatra.
A főpásztor – Böjte Csaba testvér gondolatához csatlakozva – elmondta: reméli, hogy ez az önkéntes segítségnyújtás nem korlátozódik majd 72 órára, jó lenne, ha az egész életünket a szeretetszolgálattal töltenénk ki. Az MKPK elnöke rámutatott: mindennapjainkban rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy segítsünk másoknak, akár a legapróbb dolgokban is. Isten teremtményeként minden ember képes a szeretetre, és vágyik is a szeretetre. Ez a 72 óra ennek a kifejezése is, hogy rádöbbentsük egymást és önmagunkat: szeretet nélkül nem élhetünk. Jézus mondta: „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25,40).
Szloboda József református esperes szerint az életünk tele van kompromisszumokkal, ez a 72 órás akció azonban arról szól, hogy néha ki kell lépnünk a komfortzónánkból, észre kell vennünk azokat az embereket és helyzeteket, akik és amelyek ott vannak a szemünk előtt, csak nem akarjuk meglátni őket, inkább elfordítjuk a fejünket. Oda kell figyelnünk ezekre, és meg kell tennünk mindazt, amit Isten ránk bízott, mert helyettünk senki más nem teszi meg. Az akció jelmondata – Több vagy, ha adsz! – csupán jól hangzó szlogen, egészen addig, amíg meg nem értem: szép dolog, ha adakozom a cunami tőlünk több ezer kilométerre élő áldozatainak, de a környezetünkben élőknek mindennap segíthetek, ha figyelek a gondjaikra. Ez a 72 óra elég, hogy felhívjuk a figyelmet erre – mondta Szloboda József.
Lackner Pál evangélikus püspök emlékeztetett arra, hogy a reformáció egyik legfontosabb üzenete a megigazulás és a hit kapcsolatáról szól, amit érdemes kiegészíteni azzal, hogy a hit a jó cselekedetek nélkül halott. Ez egybecseng az ősegyház meggyőződésével, mely szerint a krisztusi közösségnek az istentisztelet, a tanúságtétel és a cselekvő szeretet a három legfőbb ismérve.
Az evangélikus püspök szólt arról is, hogy az utolsó vacsorán az áruló Júdás távozása után tizenegy tanítvány maradt az asztal körül, akik Jézussal együtt alkottak teljes egységet. Adja Isten, hogy Jézus társaságában és jelenlé­tében a tizenegyedik önkéntes segítőakcióból is kikerekedjen valami előremutató egész – fogalmazott Lackner Pál.
Déri-Popper Andrea, a Jó Pásztor Anyaotthon vezetője bemutatta az idén huszonöt esztendős intézményt, kiemelve, hogy ez az otthon sem jöhetett volna létre a Jó Pásztor-nővérek önzetlen segítsége nélkül. Az első otthonukat 1993-ban nyitották meg otthontalan, bántalmazott és nehéz szociális helyzetben élő édesanyák és gyermekeik részére, lehetőséget teremtve arra, hogy egy biztonságos és támogató helyen újrakezdjék az életüket. A fokozódó társadalmi, gazdasági problémák miatt 2004-ben megnyitották a második anyaotthonukat is. A két intézményben nyolcvan férőhelyen huszon­nyolc családot tudnak befogadni. Eddig 435 családnak, összesen mint­egy háromezer felnőttnek és gyereknek nyújtottak átmeneti szállást. Az intézményvezető elmondta: céljuk, hogy a gyermekek ne kerüljenek ki a családjukból, és támogatást kapjanak a fejlődésükhöz, az anyák pedig megerősödjenek szülői szerepükben, és képessé váljanak az önálló életvitelre.
A 72 óra kompromisszum nélkül akció keretében a Jó Pásztor Anyaotthonban lakó családoknak élménynapot rendeztek.
Az akciót az idei esztendőben Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Csehországban is megrendezték. Hazánkban 350 projekt valósult meg, határon innen és túl összesen száz településen több mint 8800 fiatal vállalta, hogy önkéntes munkára szánja a hétvégéjét, és ott segít, ahol szükség van rá. Az akciót kiemelten támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .