Megújult a konventkápolna

A premontrei szerzetesek egyik legfontosabb közösségi tere az oratórium – más néven konventkápolna –, hiszen a napszaknak megfelelően naponta többször is itt imádkozzák a zsolozsmát az Egyházért és a népért.
A csornai apátság védőszentje, Szent Mihály főangyal ünnepének előestéjén a közösség a vesperás imádkozásával vette birtokba a teljesen felújított oratóriumot, amelyet aztán az ünnepi szentmisén áldott meg Fazakas Márton apát.
A konventkápolna oltárképe az apátság Szent Mihályt ábrázoló címere, amely Németh Georgina csornai származású festő alkotása. (A kápolnának ez az egyik sajátossága, korábban is ilyen oltárkép volt a falán.) A címer mellett két­oldalt a rendalapító Szent Norbert és a regulát adó Szent Ágoston püspök látható. Ábrázolásukhoz a templom bejáratánál álló szobrok adták az ihletet.
A festés Horváth László helyi festő munkája. Új stallumok is készültek a konventkápolnába, Burus József és Fodor Csaba szintén csornai asztalosmesterek, valamint kollégáik jóvoltából.
A kápolnában két festményt is elhelyeztek: az egyik Budapestről tért haza, a másik pedig a bencésektől. Szeptember 29-én a premontreiekkel együtt ünnepeltek a közösség kápolnájában az apátsági templom hívei is. A szentmise végén Horváth Lóránt Ödön emeritus apát ismertette a konventkápolna történetét.
A felújítás a Premontrei 900 elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .