Szentté avathatják John Henry Newman bíborost

Az első csoda a 2000-es évek elején történt, amikor Jack Sullivan bostoni diakónus, aki gerincbetegsége miatt lebénult, és John Henry Newman közbenjárását kérte, orvosilag megmagyarázhatatlan módon teljesen felgyógyult betegségéből.
A második csodában egy várandós amerikai édesanyának volt része. Veszélyben forgott az élete és gyermekéé is, ezért fordult Newman bíboroshoz. Gyógyulására az orvosok nem tudtak szakmai magyarázatot adni. A chicagói érsekség 2016 elején – miután alaposan kivizsgálta a Newman bíboros közbenjárásának tulajdonított második csodás gyógyulást – továbbította az ezt dokumentáló iratokat a Vatikánnak.
John Henry Newman viszonylag lassan jutott el a szentté avatásig, különösen, ha Teréz anya, II. János Pál vagy XXIII. János oltárra emelését vesszük alapul. Newman bíboros 1890-ben hunyt el. A szenttéavatási eljárást csak 68 évvel később, 1958-ban indították. II. János Pál pápa döntése nyomán 1991-ben lett tiszteletreméltó, majd XVI. Benedek avatta boldoggá 2010. szeptember 19-én, angliai apostoli útja során, a birminghami Cofton parkban. A bíboros szentté avatásának pontos részleteit egyelőre nem közölték. John Henry Newman (1801–1890) anglikán édesapa gyermekeként született, anyai ágon francia kálvinista felmenői voltak. 1825-ben anglikán lelkipásztor lett. Oxfordban több helyen is szolgált, 1828-tól 1843-ig az Oxfordi Egyetem Szűz Mária-templomának lelkésze volt. Ekkor kezdte tanulmányozni az egyházatyákat, ami elindította a katolizálás felé: „Ha mélyre megyünk a történelemben, megszűnünk protestánsnak lenni” – írja egyik esszéjében. Newman az egyik legnagyobb hatású konvertita volt a viktoriánus Angliában. Apologia pro vita sua című önéletrajzában részletesen leírja katolizálása folyamatát. Teológiai munkássága jelentős hatással volt a II. vatikáni zsinat gondolatiságára.
1845-ben katolizált Boldog Dominic Barberi közreműködésével. 1847-ben pappá szentelték, majd belépett a Néri Szent Fülöp Oratóriumába. Angliába visszatérve megalapította a birminghami oratóriumot (1848), később pedig két fiúiskolát is; tisztán látta a minőségi oktatás-nevelés fontosságát. XIII. Leó pápa kreálta bíborossá 1879-ben.
A Newman életművével foglalkozó kutatók azt várják, hogy az új szent – akinek teológiai munkássága és költészete egyaránt meghatározó – a tudósok és a diákok védőszentje lesz – nyilatkozta Kathleen Dietz FSO nővér tavaly novemberben a Catholic News Agency hírügynökségnek.

Forrás és fotó: Catholic News Agency
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .