Szentmise a családokért Nagyváradon

A Házasság Hete végén, február 17-én Tóth ­Attila ­Levente tasnádszántói plébános vezetésével a Kett pedagógiai módszer segítségével zajlott a lelki felkészülés a várad-újvárosi egyházközségben. A programsorozatot lezáró szentmisét február 18-án délelőtt tartották a Szent László-templomban.
Bevezetőjében Pék ­Sándor plébános úgy fogalmazott: a Házasság Hete az elköteleződés ünneplése. Prédikációjában Kovács F. Zsolt abból indult ki, hogy gyermekkorunkban egyszerűnek tűnik minden: megtanuljuk a paptól, hogy Isten gyermekei vagyunk, a szüleink szeretnek minket, és bizonyos szabályok betartására nevelnek. Szeretjük és tiszteljük őket, s a hittanórákon elsajátítjuk hitünk alapelveit. „Ráébredünk arra, hogy vannak bűnök, és létezik a tízparancsolat, s talán azt is gondoljuk, hogy ha minden egyes parancsolathoz hozzárendelünk tíz bűnt, akkor csupán száz bűn van a világon. Aztán telnek-múlnak az évek, s mikor elszakadunk a szülői otthontól, egy másik világba csöppenünk: ráeszmélünk arra, hogy sajnos sokkal több a bűn, nem minden az, aminek látszik, és ami ma igaz, egyáltalán nem biztos, hogy holnap is az.”
„Gazdasági válságok, politikai okok vagy az elvándorlás veszélyeztetik leginkább a házasságot, de nem csupán ezek. Talán meg sem tudjuk fogalmazni, hogy mi minden – mondta Kovács F. Zsolt. – Elég, ha elképzelünk egy egyszerű jelenetet: egy családban a feleség mindennap elkészíti a vacsorát, a gyermekek a szobáikban tanulnak, a férj is hazatér a munkából, fáradt, nincs kedve semmihez, ezért inkább visszavonul, lefekszik aludni. És ez így megy sok-sok napon át. Tulajdonképpen egyikőjük sem követ el bűnt, senki sem sértette meg szándékosan a másikat, mégis érződik, hogy valami nincs rendben a családban, hiszen nem beszél egymással a férj és a feleség. Néha kell egy külső impulzus, és ilyen mozgatóerő lehet a mindennap kimondott igen, hogy »veled akarom leélni az életem«. Hagyjuk meg magunkat magunknak, éljük a belső természetünkből fakadó életünket, azokat az örömöket és vágyakat, melyeket Isten kódolt belénk, és engedjük, hogy ez a természetes gördülékenység vigyen előre bennünket és házastársunkat a jó és a boldogság felé!” – fogalmazott prédikációjában Kovács F. Zsolt püspöki irodaigazgató.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .