A hét szentje

Az Ossory Egyházmegye védőszentje az ír egyház legkorábbi szentjei közé tartozik, és az ír szentek „elsőszülöttjének” nevezik. Az Írország déli csücskén elterülő Cliar-szigeten született az V. században, amikor Írország még pogány volt. A kereszténység Írországba eljutó híre harmincéves korában arra késztette, hogy Rómába menjen, ahol megkeresztelkedett. Húsz évig maradt az Örök Városban, tanulmányozta a Bibliát és a kolostori életet. Miután püspökké szentelték, Szent Patrik, aki abban az időben még Itáliában készült missziójára, rávette, hogy alapítson kolostort Írország közepén.
Kieran már római útja előtt nagy hatást gyakorolt akkor még teljesen pogány szüleire jámbor lényével és szigorú életvitelével. Legendája szerint gyermekként kínt jelentett számára, amikor látta, hogy egy karvaly kismadarat rabol el fészkéből. Isten meghallgatta részvétteli imádságát, így a karvaly az általa megsebzett madarat Kieran lábához ejtette, ő pedig meggyógyította.
Ugyancsak egy legenda mondja róla, hogy állatok (vaddisznó, róka, borz, farkas, szarvas) segítettek neki háza építésében. Kieran elsimította a viszályt az állatok között, és arra nevelte őket, hogy gonosztetteikért vezekeljenek. Általában olyan csodákat emlegetnek vele kapcsolatban, amelyek a természettel való szoros kapcsolatát tanúsítják. A rászorulóknak megszerezte az életük fenntartásához szükséges állatokat oly módon, hogy vadon élő állatokat megszelídített. Egy királynőt meggyógyított testi és lelki betegségéből, mert áprilisban olyan gyümölcsöket vitt neki, amelyek a köpenye alatt fél éven át frissen maradtak. Halottak feltámasztását is tulajdonították neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..