Melyik a világ legnagyobb keresztény temploma?

A rekordok könyvében szereplő adat azonban csak akkor igaz, ha az épület alapterületébe a hozzá kapcsolódó kápolnákat és kiszolgáló létesítményeket is beleszámoljuk. Az egész komplexum, amely magában foglalja a plébániát, az oszlopsort és a nyitott kápolnákat, valamint az egyházi személyek elszállásolására szolgáló villát is, harmincezer négyzetméteres. A körülbelül tizennyolcezer hívő befogadására alkalmas templom alapterülete azonban csak 7989 négyzetméter.
Ez eltörpülni látszik a csaknem hatvanezres befogadóképességű és 15 160 négyzetméter alapterületű Szent Péter-bazilika mellett. Bár az is igaz, hogy ha az épületkomplexum egészének alapterületét nézzük, akkor a vatikáni bazilika a második helyre szorul a maga 21 095 négyzetméterével.
A Miasszonyunk, a Béke Királynője-bazilika alapkövét II. János Pál pápa tette le 1985. augusztus 10-én, és 1990. szeptember 10-én ő szentelte fel a yamoussoukrói főtemplomot. Félix Houphout-Boigny, a független Elefántcsontpart első elnöke rendelte el az építkezést, de a gazdasági nehézségekkel küzdő országban a rendkívül drága beruházás megítélése visszás volt. A pápa úgy határozott, csak akkor szenteli fel a templomot, ha egy kórházat is építenek mellé, amely végül 2014-ben készült el.
Az elefántcsontparti bazilika építésze, a libanoni Pierre Fakhoury szeme előtt alkotás közben biztosan ott lebegett a Szent Péter-bazilika képe. Úgy tervezte meg az épületet, hogy a kupola valamivel alacsonyabb legyen, mint a vatikáni bazilikáé (amely 136 méterével a világ legmagasabb kupolája), azonban a tetején egy nagyobb keresztet helyezett el, így a yamoussoukrói székesegyház mégis magasabb lett, 158 méter.
A belső tér is sok hasonlóságot mutat a Szent Péter-bazilikáéval. A szentélynél elhelyezett, négy oszlopon álló baldachin nem másolata a vatikáninak, de mindenképpen az ihlette.
S végül miért lett maga a templom sokkal kisebb, mint a Szent Péter-bazilika? Az ok meglehetősen egyszerű: Elefántcsontpart lakosságának kevesebb mint negyven százaléka keresztény, és nem egészen tizenkét százaléka katolikus. A székesegyházban végzett szertartásokon rendszerint csak néhány százan vesznek részt.

Forrás és fotó: Aleteia.org
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .