Isten hozott!

Fotó: Lambert Attila

 

„Isten hozott!” – fogadja a látogatót a felirat a főegyházmegyei hitoktatási felügyelőség Révay utcai új irodájában. Ezen a februári hétköznapon Erdő Péter bíborost várták a munkatársak a létesítmény megáldására és házszentelésre. A várakozás perceiben vidám beszélgetés hangjai töltötték be a helyiségeket. „A jó hangulat az erősségünk” – mondta Kató Csaba, a hivatal szakmai és személyi támogatási vezetője.
Az állami iskolák hitoktatóit összefogó szakmai közösség, amelynek vezetője Bárány Béla, a zuglói Páduai Szent Antal-templom plébánosa, június óta működik ezen az igényesen felújított helyen. Azért költöztek ide az Úri utcából, mert kibővült munkatársi közösségük nem fért el a régi irodában. Idén tavasztól tíz munkatárs segíti majd a főegyházmegye területén működő állami iskolák hitoktatóinak és katekétáinak munkáját, s ők biztosítják a főegyházmegye valamennyi hitoktatójának továbbképzését is.
Erdő Péter bíboros a hagyományos házszentelési liturgia szerint áldotta meg az irodát és az itt dolgozókat. „Maradj velünk, Urunk” – imádkozta a közösség Isten áldását kérve.
A komplexumban közösségi terem, tárgyaló, gazdasági és vezetői irodák, valamint konyha kapott helyet. A helyiségek megtekintése után Erdő Péter bíborost beszélgetésre hívta a közösség. Korábbi irodájukban rendszeresek voltak a főpásztori találkozók, de elköltözésükkel ritkultak ezek az alkalmak. Most az új munkatársakkal való ismerkedés és a fel­ügyelőség újjászervezett munkájának áttekintése volt a kötetlen beszélgetés tárgya.
Erdő Péter a találkozót követően úgy fogalmazott, az Egyház legfőbb küldetése változatlanul a hit továbbadása. A mai kateketikai struktúrában a hitoktatás legfőbb célcsoportját az iskolás gyerekek és fiatalok alkotják. A kötelező etikaoktatás bevezetését követő útkeresés után ma azt látjuk, hogy Budapesten a gyerekek többségét – mintegy hatvan-hatvanöt százalékát – katolikus hittanra íratják be a szülők. A keresztelési statisztikák nem ilyen jók, a gyerekeknek kevesebb mint a felét keresztelik meg. Fontos, hogy a hittanra beíratott gyerekeket meghívjuk a keresztségre, és örömteli, hogy ez a folyamat el is kezdődött. A hitoktatási felügyelőség elkötelezett ebben a kérdésben – méltatta a munkatársak tevékenységét Erdő Péter. Elmondta, hogy több mint négyszáz hitoktató működik a főegyházmegyében, százötven körüli a főállásúak száma, és hatvanegy paptestvér is részt vesz a munkában. A felügyelőség, mint a főegyházmegye egyik fontos intézménye, szakmai tanácsadással, tárgyi eszközökkel, szupervízióval segíti őket. A bíboros rámutatott: számtalan példát látunk arra, hogy a hitoktatók sok más feladatot is vállalnak a plébániákon. Munkájuk kulcsfontosságú, és a jövő útja a szerepvállalásuk további erősítése. „A plébánia életében a hitoktatók hidat jelenthetnek a templom és az iskola között.” Olyan programokat kínálhatnak a gyerekeknek és a szülőknek, amelyekkel meghívják őket az Egyház életébe. „Ez nagy lehetőség az Egyház számára, de azt is jelenti, hogy megfelelő pedagógiai és hitbeli hozzáértéssel kell végezni ezt a munkát” – hangsúlyozta a főpásztor. Reményét fejezte ki, hogy az új munkatársakkal kiegészült, nagyobb létszámmal dolgozó munkatársi közösség a jövőben még hatékonyabban tud majd működni. „Jó élmény volt, örülök, hogy mindenkivel tudtam beszélgetni” – összegezte a találkozó tapasztalatait Erdő Péter.
Kató Csaba szakmai vezető szintén örömmel nyilatkozott a látogatásról: „Láthattuk, hogy a főpásztor számít a szolgálatunkra. Mindannyiunknak sokat jelent ez a kollegiális hozzáállás.” Bárány Béla atya és Kató Csaba munkájuk részleteibe is betekintést nyújtottak, és számadatokkal is szolgáltak: a főegyházmegye területén több mint ötszáz oktatási intézményben 443 katekéta tanít. A hatvan atya, hat szerzetes nővér, 222 óraadó és 154 főállású munkatárs többsége harminc és hatvan év közötti, ami azt mutatja, a középkorosztály számára is egzisztenciát jelentő foglalkozás a hitoktatás. Pozitívum az is, hogy emelkedik a harminc év alattiak aránya. A munkatársi gárda jelenleg összesen 300 óvodai, 2500 általános iskolai, 90 gimnáziumi, 60 speciális intézménybeli és 400 fakultatív plébániai hittancsoportot vezet.
Bár a főegyházmegyei intézményt felügyelőségnek nevezik, mindkét vezető hangsúlyozta, hogy feladatuk nem az ellenőrzés, hanem a hitoktatás hatékony támogatása. Munkatársaik folyamatos kapcsolattartásra törekszenek a hitoktatókkal. „A katekétáknak érezniük kell a személyes törődést, fontos, hogy munkájukat ne robotként éljék meg.”
A hitoktatási felügyelőség évente közel egy tucat továbbképzést kínál, teológiai, módszertani és a katekétaidentitást erősítő, műhely jellegű foglalkozásokat szervez.
A katekétáknak továbbképzéseken kell részt venniük, évente meghatározott számú kreditpontot kell összegyűjteniük, de saját képzési terv szerint haladhatnak. A felügyelőség kiemelten támogatja a fakultatív hittanórákat, amelyek közelebb viszik a fiatalokat a plébánia életéhez. Fontos az is, hogy a katekéták jó kapcsolatot ápoljanak a plébánosokkal, hiszen ez utóbbiak a hitoktatás elsődleges felelősei. A felügyelőség munkatársai szakmai segédanyagokkal, hírlevelekkel, pályázati lehetőségek és különböző fórumok felkínálásával is igyekeznek hozzájárulni a hitoktatók munkájának eredményességéhez. Bárány Béla azt is elmondta, az anyagi juttatás terén is nagyot léptek előre, egyre jobban megközelítik a pedagógus bértáblában szereplő illetményeket, ami jelentős változásnak számít a korábbiakhoz képest.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .