Szentmise bemutatása közben ölték meg a papot

A keresztények a világ számos országában a terroristák célkeresztjében vannak, a szentmise ünneplését egyre többször kíséri vérontás. Burkina Fasóban azon a napon gyilkoltak meg hat embert a dablói Boldog Bakanja Izidor-templomban, amikor Srí Lanka templomai újra megnyitották kapuikat a húsvétvasárnapi mészárlás után.
Reggel 9 óra volt, amikor a katolikus templomot körülvette húsz motoros támadó. A terroristák célpontja a Burkina Fasó-i származású Siméon Yampa atya volt: egy 34 éves pap, aki egyházmegyéjében a vallásközi párbeszéd felelőse volt. A támadók kifejezetten őt keresték: „Hol van a pap, nem menekülhet, megöljük!” – kiabálták. Amikor a lelkipásztor el akart menekülni, a dzsihádisták követték a sekrestyébe, és lelőtték. Azután visszamentek a templomba, a híveknek megparancsolták, hogy feküdjenek a földre, majd kiválasztottak közülük ötöt, akiket szintén lelőttek. A támadók felgyújtották a templomot, majd néhány üzletet és egy bárt, végül egy rendelőintézetre támadtak, és azt is lángba borították.
Néhány héten belül ez volt az országban a második, keresztények ellen elkövetett támadás: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Sirgadji város egyik protestáns templomában.
Franciaország 2014 óta 4500 katonával van jelen a Száhel-övezetben, a dzsihá­dizmus ellen folytatott, Barkhane fedőnevű hadművelet keretében, amelyben öt ország (Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger) vesz részt, mégsem tudtak véget vetni az iszlamista Ansarul militáns csoport, az Iszlám Állam terrorszervezet szaharai alakulata tevékenységének. Azt az iszlámot és a muszlimokat támogató csoportot sem tudták megfékezni, amely 2015 óta 350 ember halálát okozta a térségben.
A Kayai Egyházmegye püspöke, Théophile Nare a Fides katolikus hírügynökségnek így nyilatkozott: „Siméon Yampa atya alázatos, engedelmes ember volt, tele szeretettel. Szerette a plébániai híveket, egészen élete feláldozásáig.”
A közösségi médiában terjedő fotókon az atya Boldog Charles de Foucauld-nak, a sivatag szentjének, a Jézus Kistestvérei közösség alapítójának képét viseli az ingén, akit 1916. december 1-jén egy muszlim szektához tartozó tuareg csapat gyilkolt meg az algériai Tamanrasset-ben.
Május 13-án, a dablói merénylet áldozatainak temetési szertartásán a katolikus híveken kívül részt vettek protestánsok, muszlimok és a helyi vallások képviselői is. Séraphin François Rouamba, Koupéla érseke a temetésen békére és békés együttélésre szólította fel az ország lakóit.
A temetés napján újabb támadás érte a katolikusokat Burkina Fasóban, ezúttal Singában, az ország középső területének északi részén, ugyan­abban a régióban, ahol előző nap meggyilkolták Siméon atyát és öt hívőt. Felfegyverzett milicisták végeztek négy hívővel, akik egy körmenet után Szűz Mária szobrát vitték vissza a templomba.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .