Szentföld

Az 1987-ben kinevezett Michel Sabbah a keresztes hadjáratok óta az első palesztin születésű pátriárka. Sajtóértekezletén megállapította, hogy annyi erőfeszítés ellenére az utóbbi hetekben ismét kiéleződött az izraeli-palesztin konfliktus. A fegyveres cselekményeknek 12 izraeli és 120 palesztin halálos áldozata volt. „Az izraelieknek és palesztinoknak egyaránt mondjuk: száz éve az erőszak irányában haladtok, béke és biztonság nélkül. Váltsatok irányt, találjatok rá a párbeszédre!” – fogalmazott a pátriárka. (La Croix)

Felújított gazdasági és vagyonjogi tárgyalások

A Vatikán és Izrael folytatta tanácskozásait az egyházi vagyont érintő gazdasági és tulajdonjogi kérdésekről. A nagyhéten Jeruzsálemben tartott konferencia „igen szívélyes légkörben" zajlott, mint arról a Rómában kiadott kommüniké beszámolt. A következő találkozó időpontját április 9-re tűzték ki, ami arra enged következtetni, hogy mindkét fél szeretne mielőbb megegyezésre jutni. Már az Izrael és a Szentszék között megkötött 1993-as alapszerződéskor tisztázták, hogy meg fognak állapodni a jogi, adózási és vagyoni kérdésekben. Amíg azonban az egyház jogi és státuskérdéseiről hamarosan megszületett a megállapodás, az egyházi nonprofit szervezetek adómentességének ügyében évek óta nem sikerült megegyezni. Izrael kinyilvánította, hogy az egyházi iskoláknak, kórházaknak és szociális intézményeknek a török és brit mandátum korszakban kivívott adómentességét nem kívánja visszaállítani. Ezen előjogok nélkül viszont a katolikus intézmények nemigen tudnak életképesen tovább működni. (Magyar Kurir)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .