Húsvét a világban

XVI. Benedek pápa vezetésével este kilenc órakor kezdődött húsvét vigíliájának szertartása, amelynek során a Szentatya hat katekumennek, egy férfinek és öt nőnek szolgáltatta ki a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia szentségét, akik Olaszországból, Kamerunból, az Egyesült Államokból, Kínából és Peruból származnak. Jézus a mi reménységünk, aki megváltoztatta a történelem folyását, megújult értelmet és értéket adott az emberek életének – ezekkel a szavakkal jelentette be XVI. Benedek pápa Jézus feltámadásának „meglepő eseményét” húsvétvasárnap délben, a Szent Péter téren bemutatott szentmisét követően. A szertartáson a szakadó eső és télies hideg ellenére a világ minden részéről érkezett hívek ezrei vettek részt. A pápa annak a kívánságának is hangot adott a világhoz és Róma városához intézett üzenetében, hogy a húsvéti misztérium nyilvánuljon meg mindnyájunkban, főleg az olyan sokat szenvedő térségekben, mint Darfur, Szomália, Irak, Libanon, a Szentföld és Tibet. A Szentatya Urbi et Orbi áldása után számos nyelven, köztük magyarul is hirdette a húsvéti örömhírt.

Alekszij pátriárka üzenete a pápához

Moszkva és minden oroszok pátriárkája üzenetében szívből jövő jókívánságait fejezte ki a pápának húsvét alkalmából: az öröm, az egészség és az isteni áldás jókívánságait. A mai világ sok nehézség és kihívás elé állít bennünket – írta II. Alekszij. A mai összetett valóságban a keresztények arra kaptak meghívást, hogy győzzék le a szkepticizmust, és lépjenek túl minden megpróbáltatáson és nehézségen a húsvéti örömből, valamint Krisztus szavaiból merítve erőt. Az ortodox húsvétot Oroszországban a Julianus-naptár szerint április 27-én ünneplik majd.

Nagycsütörtöki cipőtisztítás

Coventry anglikán püspöke, Roger Morris arról számolt be, hogy idén nagycsütörtökön több angol püspök a lábmosás modern változataként a járókelők cipőjét tisztította az utcán. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .