Szentek glória nélkül

 

Szlovákiában jövőre készülnek megemlékezni arról, hogy a szent testvérpár 1150 évvel ezelőtt megérkezett a Nagy-Morva Birodalom területére. Így érthető, hogy a 2013-ban kibocsátandó szlovák kéteurós pénzérmére a szent testvérpár glóriás arcmását tervezték.

Az MTI jelentése szerint azonban az Európai Bizottság és több tagállam a vallási semlegesség jegyében kérte a szentek glóriájának eltávolítását. Ezért a szlovák jegybank a szent testvérpárt, Európa társvédőszentjeit megfosztotta glóriájuktól.

A kommunista diktatúra egy bizonyos „tudományos” világnézet alapján, a művelt Európa a vallási semlegesség jegyében tagadja meg Európa keresztény gyökereit. Válaszunk a toleráns, de következetesen keresztény értékrendű politikai állásfoglalás lehet. Ahogyan Orbán Viktor november 17-én, a madridi Szent Pál Egyetemen tartott előadásában fogalmazott: „A keresztény hagyomány iránt elkötelezett embereket, laikusokat és klerikusokat, katolikusokat és protestánsokat egyaránt összekapcsolja az őrálló felelőssége.” És hozzátette: „Mi úgy véljük, hogy a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .