Egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért

Tőkés László, az EMNT elnöke arról beszélt, hogy „23 év alatt nem sikerült elemi fontosságú kérdéseinket megoldani”, ezért az EMNT mozgalmat indított Teljes körű visszaszolgáltatás címen. Ennek keretében demonstrációkat szerveznek különböző erdélyi objektumok előtt, és követelik az egykor magyar egyházi kézben lévő épületek visszaszolgáltatását.

 

Lomnici Zoltán, a petíció másik aláírója rámutatott: az Európai Unió alapjogi chartája szerint bármely uniós állampolgárnak lehetősége van az Európai Unió fórumaihoz fordulni, ha valamely tagállamot jogsértéssel vádolja. Ilyen esetekben az Európai Parlament képviselői döntenek, hogy az Európai Unió bírósága elé utalják-e az adott ügyet. Hangsúlyozta: a kisebbségben élő magyarság megmaradása szempontjából alapvető fontosságú az egyházak működése, a román asszimilációs törekvéseknek ugyanakkor része a magyar egyházak gyengítése.


 

A petícióban azt kérik, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága tűzze napirendre a romániai egyházi ingatlanok visszaállamosításának ügyét, illetve vizsgálja meg, hogy az Európai Unió jogrendszerével összeegyeztethetők-e a román államnak az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására, illetve a Református Székely Mikó Kollégium visszaállamosítására vonatkozó intézkedései.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség négyszázhetvenhat ingatlant igényelt vissza, ám ezekből az ügyekből is csupán százhatvanhat zárult le idáig. Százharmincnégy ingatlant adtak vissza, huszonkét esetben kárpótlást ítéltek meg, tíz ügyben pedig elutasították a kérelmet. Lomnici Zoltán reményének adott hangot, hogy néhány hónap múlva eredményekről számolhatnak be e témában. (MTI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .