Szent Péter a zarándokok előtt

A hírt az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, Salvatore Rino Fisichella érsek jelentette be: „A hit éve eseménysorozatának megkoronázásaként első alkalommal tesszük bárki számára láthatóvá a csontokat, amelyeket a hagyomány úgy ismer el, mint azét az apostolét, aki itt adta életét az Úrért.”

 

Az ereklyét az 1940–49-ben folyt ásatások alkalmával tárták fel. Akkor a Szent Péter-bazilika alatt találtak egy I. század második feléből származó sírt, amelyet a II. és a III. századból való védő, erősítő falazás vett körül. E falon több más név, illetve fohász mellett ez olvasható: Petroseni, azaz itt benn van Péter. A sírban talált csontokat később megvizsgálták, és kiderült, hogy egy hatvan-hetven éves kora körül elhunyt férfi földi maradványai. VI. Pál pápa 1968-ban végül úgy fogalmazott: ezek „nagy valószínűséggel” Szent Péter csontjai.

 

A tudományos bizonyosságnál azonban sokkal fontosabb az eszmei értéke az ereklyének, amelyek hitünknek az apostolok tanúságtételéig visszavezethető gyökereit szimbolizálják.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .