Piarista Ökollégium Nagykanizsán

 

Az építési munkálatok mellett egy fenntartható, környezetbarát technológiákat népszerűsítő információs központot is kialakítottak, amely Piarista Ökollégium név alatt működik. A kiállítótérrel, bemutató táblákkal, nívós installációkkal ellátott „ökokollégiumban” másfél év alatt hetvenöt szemléletformáló, „zöld” megoldásokat ismertető rendezvényt tartanak. A „Játsszunk zöld lapokkal!” szlogent viselő kezdeményezés nem csupán a kanizsai fiatalokat és szüleiket szólítja meg, hanem Zala megye más településeinek lakóira is számítanak.

 

Nyeste Pál atyát, a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda igazgatóját arról kérdeztük, milyen lelki „hozadéka” lesz e jelentős beruházásnak.

 

– Egy kápolna kialakítása is része e projektnek – mondta az igazgató –, de a beruházás a teljes emberséget befolyásolja, hiszen az átalakítások nyomán nő a komfortérzetük a hozzánk járó óvodásoknak és diákoknak, s munkatársaim is kellemesebb légkörben dolgozhatnak. A tanulók eddig a szerzetesi kápolnát használhatták, ám most megadatik nekik egy saját imahely a kollégiumban. A környezetváltozás a közérzetre is hat; elég, ha csak arra utalok, hogy eddig óriási, hetven négyzetméteres szobáink voltak, amelyben mindenütt csak egy konvektor biztosította a fűtést.


Az igazgató kiemelte azt is, hogy az oktatási-nevelési rendszerüket átható környezettudatos gondolkodás szintén jelentős személyiségformáló erő. A környezettudatos személet elterjesztésére nemcsak azért van szükség, mert végesek az energia- és nyersanyagkészletek, s elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz elegendő víz, olaj és élelmiszer, hanem azért is fontos, hogy megtanuljuk helyesen használni Isten adta javainkat.

 

Mint megtudtuk: a beruházás jelenleg hetvenszázalékos készültségű; a második szint átalakítása a jövő nyáron veszi kezdetét.

 

A megnyitón Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere, országgyűlési képviselő a környezetvédelem fokozott fontosságáról, s a „zöld gondolkodásnak” a jövő nemzedékére gyakorolt hatásáról szólt. A megnyitó vendégeit Lázár Péter környezeti szakértő kalauzolta végig a kollégium egyes fejlesztési pontjain. Az érdeklődők megtekinthették Bodó Tamás Így épültünk mi című fotókiállítását is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .