Imádság és misszió

A történelem során egyetlen hiteles missziós folyamat zajlik: Jézus Krisztus missziója, amelyet napjainkban az egyház közreműködésével folytat, a Szentlélek vezetésével. Ez a vezetés egyáltalán nem általános vagy esetleges. Az Apostolok cselekedeteinek könyve megmutatja nekünk, hogy a Lélek milyen pontos terv mentén bontakoztatja ki a hit terjesztését. Fülöp diakónust például az etióp fő kincstároshoz irányítja, a Gázába vezető útra. Az etióp férfi megtér, és nyomban megkeresztelkedik (ApCsel 8,26–38). E misszió távolabbi gyümölcse az egyik első keresztény nemzet megszületése, méghozzá Afrika szívében. Péter apostol imádságban megkapott bizonyosság alapján keresi fel Kornéliusz százados házát Cezáreában, ahol létrejön a történelem első olyan keresztény közössége, amely nem zsidókból áll (ApCsel 10. fejezet). Később a Szentlélek szó szerint megtiltja Szent Pálnak, hogy misszióját Ázsiában folytassa, és határozottan Európa felé irányítja (ApCsel 16,6–9). Annak, hogy Péter és Pál akkor engedelmeskedtek a Szentlélek vezetésének, máig ható, világtörténelmi jelentősége van.

 

Nem kétséges, hogy Jézusnak ma is van terve a misszió kibontakoztatására, méghozzá saját plébániánkat, lakóterületünket tekintve is. De kíváncsiak vagyunk- e erre a tervre? Faggatjuk-e erről imádságban az ég Urát? Formálunk-e imaközösségeket, hogy állhatatosan imádkozva, benyomásainkat közösségben értékelve és megkülönböztetve végül kirajzolódjon előttünk a terv, a stratégia? Akarjuk-e aztán később is, a Szentlélek erejében imádkozva kitartóan és igényesen végigvinni a folyamatokat?


 

 

Milyen más ez az út, mint mai „munkamódszerünk” rögtönzéseinkkel és elkapkodott döntéseinkkel… És mennyire más, mint a reménytelen, gondolattalan passzivitás érzésvilága!

 

Azt hiszem, ennyi is elég annak illusztrálására, hogy a misszió kulcsa az imádság. És nemcsak a most említett vonatkozásban, az előkészítéssel kapcsolatban. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, aki a konferencia nyitó szentmiséjén prédikál, arról is előadást tart majd, hogy miként kell imádságban megvívni a csatát a missziót akadályozó szellemi erőkkel. Más témák mellett érdeklődéssel várjuk Roska Péter atya tanítását is, amely a ma divatos ezoterikus szellemi praktikák és a keresztény imádság közötti radikális különbséget tárja fel. A fő előadások mellett számos műhely közül lehet választani, amelyekben saját plébániánkon is alkalmazható missziós módszerekkel ismerkedhetünk. Műhelybeszélgetést tart Juan Manuel Cotelo, Az utolsó hegycsúcs című spanyol film rendezője is a mozgóképes kultúra evangelizációs erejéről. A gazdag program során – hogy ne csak beszéljünk róla – komoly szerepet szánunk a lelki elmélyülésnek és a közös imádságnak is. A záró szentmisét Beer Miklós váci megyés püspök mutatja majd be. A konferenciára korlátozott számban még várnak jelentkezőket a máriabesnyői Mater Salvatoris lelkigyakorlatos házban.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .