Szent Márton emlékezete

A mintegy százötven fős zászlóalj katonai zenekar kíséretében vonult át a Kossuth laktanyából a templomba, ahol a katonák fogadták Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspök áldását.

 

Kovács Ágnes

Szent Márton Palástja-díj

Szent Márton, a Munkácsi egyházmegye székesegyháza búcsújának napján Majnek Antal megyés püspök megalapította a Szent Márton Palástja-díjat. A díjjal egyrészt azokat szeretnék kitüntetni, akik a hitterjesztés, hitoktatás terén végeztek vagy végeznek nagy munkát (Pro Fide-emlékérem), másrészt azokat, akik Szent Márton püspök évszázadokon keresztül sugárzó és ma is eleven példájára szociális-karitatív téren végeznek nagy munkát (Pro Caritate-emlékérem).

A Pro Fide-emlékérem első kitüntetettje a munkácsi Balogné Sverha Anna, aki negyvenöt éven keresztül titokban tanította hittanra a gyermekeket a szovjet időszakban. A Pro Caritate-emlékérmet Szedlák Istvánnak, az aknaszlatinai karitász vezetőjének ítélték, aki karitászmunkatársként hosszú ideje folytat áldozatos tevékenységet. 
                                                                                                                         
Munkácsi egyházmegye /Magyar Kurír/

 

Lampionos felvonulás

Sárváron november 11-én tizenötödik alkalommal rendezték meg idén a Szent Márton-napi lampionos felvonulást. A Szent László Katolikus Általános Iskola közösségéhez közel száz óvodás csatlakozott, így közel félezren vonultak az iskolától a Szent László-templomig. A menetet korhű ruhába öltözött, Szent Mártont alakító lovas vezette. A templomtéren megelevenedett Savaria híres szülöttjének legendája, amelyben a Római Birodalom katonájaként köpenyének felét egy didergő koldusnak adta. A program a katolikus iskola közössége számára ünnepi misével folytatódott, amelyet Orbán István esperes, kanonok-plébános mondott.


Szalainé Horváth Judit

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .