Szent László-nap a jó palócoknál

Fotó: Bókay László

 

 

A fiatalok elköltöznek, a település lakossága elöregedőben. De van Ságújfalunak egy másik arca is, amelyet szépen megmutat a plébánia szeptemberi ünnepe. A védőszentjére büszke település egész éves programsorozattal csatlakozott a Szent László-évhez, most is a szent királyt ünneplik. Összehívták egyházmegyéjük László keresztnevű papjait, hogy Beer Miklós püspökkel hálát adjanak múltjukért és imádkozzanak jövőjükért.
Az ünneplők a templom körül gyülekeznek. Virágos a kert, felújították az istenházát, és ma áldja meg a főpásztor az új lépcsősort. Egy magaslaton állunk, előttünk a faluközpont igényesen felújított palóc házakkal, bennük posta, üzletek, múzeum. Ha feljebb nézünk, ahol kanyarodik az út, jól látható a felújított Kubinyi–Prónay-kastély, amelyben az önkormányzat, a közösségi ház és az orvosi rendelő kapott helyet. Nem messze ott az óvoda, ötvennégy gyerekkel és az iskola, ahol közel kétszáz diák tanul. A művészeti iskola a környékbeli gyerekeket is vonzza. A faluban tíz civil szervezet működik, és a település életében meghatározó a plébániai közösség jelenléte. Az elmúlt húsz évben fokozatosan újult meg itt minden. A jó gazda keze nyomát viselik az épületek, a közösség szeretetét érezzük az embereken. Vendéglátóink az összefogást dicsérik. A rendszerváltás óta a falu élén álló Szentes Attila, aki az egyházközségnek is tevékeny tagja, így fogalmaz: „Csak összefogással építhetünk jövőt, így tudunk túlélni és egymás javára tenni.”
Kapás Attila plébános vezetésével „Lászlóban gazdag évet” élhettek meg itt. Dénes László világi elnök és Dénes Katalin képviselő-testületi tag lelkesen sorolják a programjaikat, terveiket.
A faluban található Nógrád megye egyetlen Szent László-temploma, és meg is tettek mindent azért, hogy ezt az értéküket megmutassák a környezetüknek. Kiállítások sora valósult meg a munkájuk nyomán, melyeket azzal a céllal rendeztek, hogy a művészet és a kultúra a hétköznapi élet része legyen a faluban. Elsőként azokat az eseményeket tárták fényképekben a közönség elé, amelyeknek még a templom átalakítása előtti szentély adott helyet. A nyolcvanas évekbeli felújítás előtt ugyanis Szent Lászlót ábrázolta az oltárkép, rajta a közösség számára fontos felirattal: „Sziklahitű László, ki nem ismersz félelmet”. Most Kákonyi Asztrik műve díszíti a szentélyt. Sokakat vonzott a Veres József balassagyarmati ikonfestő munkáit bemutató kiállítás is. A templom kerítésén elhelyezett fotókon pedig az egyházmegye Szent László-templomairól kaphatnak áttekintést a járókelők. A Dénes Katalin vezette Szent László színjátszó kör a lovagkirály életét feldolgozó dramatikus játékával sorra járja a környék településeit. A közösségépítést szolgálta a Mátraverebély-Szentkúton együtt ünnepelt búcsú, és a más Szent László-templomok közösségeivel történt találkozások is. Az októberi búcsún nagyváradi vendégek érkeznek Ságújfalura, és a liturgián közreműködik majd a váci székesegyház énekkara is. Október 23-hoz kapcsolódva idén is megtartják a hazánkért felajánlott élő rózsafüzér zarándoklatot, amely immár nyolc éve köti össze a környék falvait. Az imádkozók menete a Kapás Attila plébános hat szolgálati helyén – Karancsalja, Piliny, Etes, Ságújfalu, Karancsság, Szalmateres – élő híveket hívja össze imára. Ezúttal a Ménes- és a Karancs-völgy összeköttetésében fekvő Ságújfaluban fognak találkozni a zarándokok. Novemberre pedig felújítják a templomot építő plébános, Horváth József sírját.
A közösség számára fontos üzenetet fogalmaz meg szentbeszédében Beer Miklós püspök. Amikor Lászlót ünnepeljük, a múltba nézünk, és egyidejűleg a jövőt fürkésszük. Visszatekintünk, és előre is. Gyorsan változó világunkban nem tudjuk, mire készítsük fel a szívünket, milyen lesz a kor, amelyben a gyerekeinknek felnőttként kell majd helytállniuk. A bizonytalanságban támaszt adhat azok példája, akik, mint Szent László is, sziklaszilárd hittel éltek. És segíthet az ünnep, amelyen közösen imádkozunk, amelyben megéljük különbözőségeink ellenére is erős összetartozásunkat. Az együtt ünneplés, a közösen elmondott imádságok Isten megtartó szeretetét közvetítik számunkra, melynek talaján állva reménységgel tekinthetünk a jövőbe. A Jézussal való találkozásban vissza- és előretekintésünk útmutatást kap. Imádkozzunk azért, hogy Isten Szentlelke által személyre szabottan mutassa meg nekünk az utat, amelyen járnunk kell. A Szentlélek erősítsen meg mindannyiunkat hitünkben és hivatástudatunkban! Feladatot kaptunk, ránk van bízva az életünk, a jövőnk. Kérjük közbenjárását, hogy folytatni tudjuk, amit örökségül kaptunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .