Templommegáldás

Fotó: Thaler Tamás

 

A Szent Márton-plébánia templomát az építés évében, 1985-ben szentelték fel. A kőburkolatú épület a Váci úton, irodaházak között áll. Az elmúlt harminc évben semmilyen felújítás nem történt; a nehezen megközelíthető liturgikus tér, a régi alumínium- és vasablakok, a fűthetetlen terek már nem feleltek meg a mai elvárásoknak. A megszürkült kőlapok miatt az épületet alig lehetett észrevenni, úgy beleolvadt a környezetébe.
A felújítási munkálatok tavaly novemberben kezdődtek meg. A templom utcafronti oldala új épületrésszel bővült, a plébánia belső tereit is átalakították, elősegítve ezzel a plébániai munkát, és lehetőséget teremtve nagyobb közösségi összejövetelek szervezésére. A három évtizedes ólomüvegeket, amelyek már rossz állapotban voltak, sikerült megmenteni és felújítani. Ezeken keresztül természetes fényt kap a templomtér. A plébánia és a templom teljes bútorzata is megújult. A kivitelezési munkák idén nyáron befejeződtek, a felújítást követően a vizafogói templom méltó részévé vált a XIII. kerületnek, és ismét alkalmas a napi hitéletre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015 év végén 705 700 000 Ft támogatással segítette a templom felújítását.
Az ünnepi szentmisén részt vett Juhász Gábor Tamás plébános mellett Herpy György is, aki a templom első plébánosa volt. A szentbeszédet Erdő Péter bíboros mondta. A főpásztor kiemelte: Aquinói Szent Tamás szerint a keresztény ünnepeknek három fajtájuk van. Minden ünnep hálaadás. Egyes alkalmakon a Jézus Krisztus személyében kapott végtelen isteni ajándékért mondunk köszönetet, más ünnepeinken azt a kegyelmet köszönjük meg, amit Isten közvetlenül az Egyháznak adott. „Ebbe az utóbbi csoportba tartozik a templomok szentelése vagy megáldása is.”
A mindenütt jelen lévő Isten akarata szerint vannak olyan szent helyek, amelyek elkülönülnek a profán világtól. Ilyen volt Jézus korában a jeruzsálemi templom, amelyet Krisztus Atyja házának nevezett. „A keresztények az Eucharisztia ünneplésére már az apostoli időkben külön helyre gyűltek össze (vö. 1Kor 11,22), és már az üldözések korában – a III. században mindenképpen – külön templomokat is építettek.” Az ősi időktől fogva templomainkban őrizzük az Eucharisztiát. A keresztény templom életünk forrása, ahol Istennel találkozhatunk. Az Eucharisztia ünnepléséhez a családi szeretetközösség hangulatán kívül hozzátartozik a jeruzsálemi templom emelkedettsége is. Egy templom megáldása „hálaadás Istennek azért az ajándékért, amelyben egész közösségünket részesíti”. „Adja Isten, hogy ez a templom és a plébánia mind­annyiunk otthona legyen!” – fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .