Szent László-ereklye Miskolc-Hejőcsabán

Kostyál László tállyai plébános a templomban őrzött Szent László-csontereklyét Sedon László kanonok, plébános meghívására vitte Miskolcra.
Ternyák Csaba homíliájában felidézte a napi evangéliumi szakaszt: a farizeusok kérdésére, hogy mi a legfőbb parancs, Jézus válasza ez volt: az isten- és emberszeretet. Az érsek rámutatott: első szent királyaink bölcsességét tükrözi, hogy a szeretetparancsot állították a nép elé, amely alapján mindenki megtalálhatta, mi a legfontosabb az életében.
Napjainkban felértékelődik a közép-európai népekkel való együttműködés, és Szent László ebben is pártfogónk lehet. Ő magyar apa és lengyel anya gyermeke, a két nép barátságának gyökere. Nyitrán halt meg, így a szlovákok is tisztelik, s mert ő alapította meg a zágrábi érsekséget (és a nagyváradit is), a horvátok is a magukénak érzik – emlékeztetett a főpásztor.
Szent István keresztény hitre térítette a népet, de a magyar kereszténység eszménye Szent László érdeme – folytatta Ternyák Csaba. – Prohászka Ottokár volt az, aki talán a legpontosabban fogalmazta meg a lovagkirály jelentőségének lényegét: „A magyar eszmény Lászlóban lett kereszténnyé és szentté. (…) A kereszténység ezentúl már nemzeti életté, a keresztény király a nemzet hősévé lett.”
Szent László óta tehát mi magyar keresztények vagyunk, és értékeinket hozzá kell tennünk az elődök hagyományaihoz – zárta beszédét az érsek.

Forrás és fotó: Fojtán László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .