Papszentelés a miskolci görögkatolikus székesegyházban

A három görögkatolikus egyházmegye papsága és papnövendékei, a Miskolci Egyházmegye Görögkatolikus Ifjúsági Fórumának fiataljai, valamint az eichstätti Keleti Kollégium rektora, az újonnan felszentelt pap korábbi vicerektora is részt vett az ünnepen. Salai Szabolcs János evangéliumának egyik versét választotta papi jelmondatául: „Az ember semmit sem szerezhet, hacsak a mennyből nem adatott neki” (Jn 3,27).
A szent liturgián mondott homíliájában Orosz Atanáz püspök az áldozópapi szolgálat sokrétűségére hívta fel az újszentelt figyelmét. „Krisztus papja azt szeretné, ha sokan hallgatnának a szavaira, ha sokakat megérintene a tanúságtétele, ha a társadalom széles rétegeit átjárná az üzenete. De nem ez a legfontosabb. Mert a papnak Jézus Krisztust kell képviselnie alázattal és egészen hitelesen. E világnak nemcsak tanítókra, hanem még inkább tanúkra van szüksége. Tanító sok van. Tanúk kellenének, akik kertelés nélkül azt hirdetik, amit meg is élnek. Úgy, ahogyan Szent Pál figyelmeztetett: »Ha emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája«.”
Beszédében a püspök a székesegyház falain látható falfestmények és ereklyék szimbolikus jelentéseit is a papi szolgálatra vonatkoztatta.
Papp András parókus a Miskolc-belvárosi Görögkatolikus Parókia közössége nevében köszöntötte az új áldozópapot. „Örül a szívük, hiszen a miskolci parókia, amely kisgyermekkorától látta felcseperedni a most felszenteltet, immáron segédlelkészként köszöntheti őt a templomban.” Salai Szabolcs a miskolci székesegyházban kezdi meg szolgálatát.
„Hiszem, hogy a világban bárhol megcselekedett jó pozitív hatással van valakire, és ha kis körben elkezdjük kitartóan tenni a jót, akkor azon előbb vagy utóbb megmutatkozik Isten áldása” – mondta az újszentelt.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .