Szent József-ima, ami soha nem hagy cserben

Bár Szent József egy szót sem szól a Szentírásban, engedelmessége és családjáról való gondoskodása példaként áll előttünk. A gondok, az aggodalmak közepette, életünk sötét időszakaiban tanuljunk Szent Józseftől, aki tudja, hogyan kell a „sötétben járni”, miként kell „meghallgatni Isten hangját”, hogyan lehet „csöndben előrehaladni” – emlékeztet Ferenc pápa. – Erről a férfiról, aki vállalja az apaságot és a misztériumot, azt mondják, hogy az Atyaisten árnyéka. Már a III–IV. században is tisztelték Jézus nevelőapját, sőt, az Amerikai Egyesült Államokban népszerű Piet-imakönyv szerint az egyik, Szent József közbenjárását kérő imádság Krisztus után 50-ből származik. Az imakönyv állításait azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. A Szentszék már 1954-ben figyelmeztette a híveket és a papságot, hogy az megalapozatlan ígéreteket tartalmaz. „Ezt az imádságot a mi Urunk, Jézus Krisztus születése utáni 50. esztendőben találták meg. 1505-ben a pápa elküldte Károly császárnak, aki éppen csatába készült. Aki ezt az imát olvassa, hallgatja vagy magánál tartja, nem hal hirtelen halált, nem fúl vízbe, nem hat rá a méreg, nem esik az ellenség fogságába, nem szenved tűzhalált, nem győzik le a csatában. Mondd kilenc reggelen keresztül azért, amit szeretnél. Még senki sem csalatkozott benne” – írja az imakönyv a Szent József-imáról.
Ne feledjük: Isten mindig meghallgatja az imáinkat, legfeljebb olykor nem úgy, ahogyan mi gondoljuk. Ó, Szent József, ki oly nagy és erős védelmezőnk vagy, és kérésed oly gyorsan jut el Isten trónja elé, eléd helyezem minden aggodalmamat és kívánságomat. Ó, Szent József, támogass hathatós közbenjárásoddal, és kérd isteni Fiadtól, áldjon meg engem minden lelki ajándékkal, Krisztus, a mi Urunk által, hogy mennyei segítségedben részesedvén hálát és hódolatot adhassak a legszeretőbb Édesapának. Ó, Szent József, soha nem unom meg szemlélni, ahogy Jézus alszik a karjaidban; közeledni sem merek, amíg ő nyugszik a szíveden. Helyettem is öleld át szorosan, adj csókot fejére a nevemben, és kérd meg, hogy viszonozza e csókot, amikor majd utolsót lélegzem. Szent József, haldoklók védőszentje, imádkozz értem! Ámen.

Forrás: Aleteia; Magyar katolikus lexikon, Fotó: ACCS.sg
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .