Szent István király ünnepe Clevelandben

A Clevelandi Cserkész Regösök különféle tájegységek néptáncait adták elő népviseletben. Egész nap magyar népzenét játszott a helyi Harmónia zenekar, este pedig László Attila, majd az Üsztürü zenekar adott koncertet. A program ezután szabadtéri táncházzal folytatódott. Szürkületkor a város szimbólumának számító, ötvenkét emeletes Terminal Towert magyar nemzeti színekkel világították meg – a város ezzel fejezte ki tiszteletét a magyar közösség ünnepe iránt.
Az előesti szentmise főcelebránsa a Cle­ve­­­landi Egyházmegye vikáriusa, Daniel Schlegel volt. Homíliájában hangsúlyozta: egy népnek olyan vezetőre van szüksége, aki nemcsak politikai értelemben sikeres, hanem van benne alázat Isten és a fele­bará­tai iránt. A szónok örömét fejezte ki, hogy a magyarok ragaszkodnak templomukhoz, ahol anyanyelvükön imádhatják Istent.
A Szent István király tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisét a Clevelandi Egyházmegye főpásztora, Perez J. Nelson püspök celebrálta. A templom megtelt magyarokkal. Külön öröm volt, hogy idén a Szent Erzsébet magyar templom híveivel együtt ünnepelhetett a Szent Imre-templom közössége.
Nelson püspök Szent István példájáról beszélt, méltatta mint világi vezetőt és egyházszervezőt. Hangsúlyozta, hogy szent királyunk édesapaként is kiváló volt, hiszen egy szentet nevelt a világegyháznak. Fia, Imre herceg tiszteletére szentelték azt a templomot is, amelyben idén is együtt ünnepelhetett a clevelandi magyar közösség.
Személyes és közvetlen hangvételű szentbeszédében a főpásztor arra biztatta az ünneplő magyarokat, hogy őrizzék meg a hitüket. Úgy fogalmazott: kenyértörésre jövünk össze minden vasárnap, a kenyér pedig maga Jézus Krisztus. Kitért arra is, milyen szép és megható hagyomány az új kenyér megáldása. E szertartást a püspök személyesen végezte el, és az egyik óriási kenyeret maga szeletelte fel. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Szöveg és fotó: Mezei András,
a clevelandi Szent Imre- és Szent Erzsébet-templomok plébánosa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .